Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Weekend solicitant pentru salvatorii harghiteni

În perioada 13-15.01.2023, pompierii militari harghiteni s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

 În ultimele trei zile s-au înregistrat 27 de situații de urgență. În urma solicitărilor primite, echipajele SMURD au acordat prim ajutor calificat unui număr de 21 de persoane.

Totodată, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 4 incendii, precum și în alte 2 intervenții în sprijinul comunităților: o misiune de asanare muniție neexplodată și o intervenție pentru deblocarea ușii unei locuințe din  Remetea.

Sâmbătă, 14 ianuarie, pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă, din localitatea Cozmeni. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul era localizat de către proprietar, neexistând posibilitatea de propagare la întreaga locuință. Au ars cablurile de la tabloul electric din holul locuinței, acestea producând scurtcircuit electric – cauza declanșării incendiului.

Pompierii militari și civili din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița și SVSU Sărmaș au intervenit, sâmbătă, în jurul orei 14, pentru stingerea unui incendiu, în  municipiul Toplița. La sosirea salvatorilor, ardea generalizat  un atelier de tâmplărie, cu o suprafață de circa 210 mp, cu pericol de propagare la uscătorul de cherestea din imediata apropiere. În urma incendiului au ars aparatele și sculele de prelucrare a lemnului aflate în hala de producție. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric produs la tabloul de distribuție.

Tot sâmbătă după-amiază, echipajele de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc au fost solicitate să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un apartament situat la etatjul doi al unui bloc de locuințe din Harghita Băi. În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul era localizat de către locatari, care s-au autoevacuat. Incendiul a fost stins fără a se propaga la apartamentele învecinate și fără a fi înregistrate victime. Au ars bunurile materiale din interiorul apartamentului, cauza probabilă fiind determinată de folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

O altă intervenție de stingere a fost și cea de seara  trecută, din localitatea Borsec, acolo unde echipajele de stingere din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 3 Corbu și SVSU Borsec au acționat pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (magazie), din cauza amplasării necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijloacele de încălzire. Pompierii au acționat cu trei autospeciale de stingere, iar incendiul a fost lichidat în limitele găsite. În urma acestuia au ars circa 40 mp din magazie și o anexă învecinată în care se aflau depozitate diferite materiale.

Prima misiune de asanare  a teritoriului de muniția rămasă neexplodată, din acest an, a avut loc în Cinod,  pe Valea Uzului, în cursul zilei de ieri, 15.01.2023. Ajuns la fața locului, echipajul  pirotehnic a identificat 3 bombe de aruncător calibru 82 mm și 9 cartușe cal. 7,92 mm, provenind, cel mai probabil, din cel De-al Doilea Război Mondial. Elementele de muniție au fost ridicate, transportate și depozitate, în condiții de siguranță, urmând să fie distruse ulterior.

În cazul în care se descoperă elemente de muniție rămasă neexplodată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „OLTUL” al județului Harghita reamintește cetățenilor să repecte următoarele măsuri:

  • să nu miște, de pe locurile în care se află, elementele de muniție descoperite;
  • să nu încerce să dezmembreze/demonteze și să nu predea la operatorii economici (societățile comerciale care au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase) elementele de muniție descoperite;
  • să nu folosescă elementele de muniție descoperite pentru improvizarea diferitelor unelte/ornamente;
  • să nu lovească, să nu taie și să nu demonteze elementele de muniție descoperite;
  • să nu folosescă focul deschis în apropierea elementelor de muniție descoperite.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.