Zeci de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din Harghita, la un concurs de recitare a versurilor lui Mihai Eminescu

0

Articol disponibil în: Română

Zeci de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din Harghita au participat la un tradiţional concurs de recitare a versurilor lui Mihai Eminescu, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, evenimentul desfăşurându-se în premieră în mediul online, informează Agerpres

Concursul, ajuns la ediţia a XVI-a, s-a desfăşurat până acum doar în municipiul Miercurea Ciuc sau zona Ciuc, la iniţiativa profesoarei de limba română Bors Kinga, de la Şcoala Gimnazială „Petofi Sandor” din Miercurea Ciuc. În acest an, în premieră, acesta a fost extins în întregul judeţ şi la el au participat elevi de la şcoli cu predare în limba maghiară din toate zonele, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural.

Potrivit profesoarei Bors Kinga, concursul s-a desfăşurat, mai întâi, în şcoli, apoi elevii clasaţi pe primele locuri au participat la faza judeţeană, ei trimiţând scurte înregistrări video în care recită versuri memorate din opera lui Eminescu.

Unul dintre avantajele concursului a fost că elevii s-au putut corecta, înregistrările fiind făcute acasă, iar părinţii şi-au văzut copiii recitând. Copiilor le place Eminescu, pentru că e cel mai accesibil – atât ca teme, cât şi ca limbaj – dintre poeţii pe care îi studiem la şcoală.”, a arătat Bors Kinga.

Membrii juriului, format cu precădere din profesori de limba română de la liceele din judeţ, au avut de punctat mai multe criterii, şi anume, fidelitatea faţă de text, originalitatea interpretării, dicţia şi intonaţia şi expresivitatea.

Printre poeziile prezentate de cei 30 de elevi din clasele V-VIII, participanţi la faza judeţeană, s-au numărat „Criticilor mei”, „O, rămâi”, „Somnoroase păsărele”, „La Steaua”, „Copii eram noi amândoi” sau „Lacul”.

Iniţiativa de extindere a concursului la nivel judeţean i-a aparţinut inspectoarei de limba şi literatura română Manuela-Nicoleta Stângă, care consideră că începi să iubeşti limba română chiar şi doar ascultând versurile lui Eminescu, fiind convinsă că printre elevii participanţi se numără un viitor poet, actor sau profesor de limbă română.

Eminescu este un bun naţional, transmis ca moştenire din generaţie în generaţie. Iniţiativa doamnei profesoare Bors Kinga de la Şcoala Gimnazială „Petofi Sandor” se înscrie pe aceeaşi linie a moştenirii spirituale. Este un concurs adresat copiilor de la şcolile cu predare în limba maghiară, din dorinţa de a le mângâia sufletele cu versurile eminesciene. Credinţa mea este că începi să iubeşti limba română chiar şi doar ascultându-l pe cel al cărui nume simbolizează cultura naţională. Tocmai această dragoste este ceea ce profesorul de limba şi literatura română lasă moştenire elevilor săi. Printre aceşti copii se află următorul poet, următorul actor, următorul profesor de limba şi literatura română sau următorul suflet alinat de muzica lui Eminescu.(…)Concursul a avut mai multe ediţii, dar se adresa doar elevilor din Miercurea Ciuc. Am văzut oportunitatea de a fi uniţi în poezie, prin urmare, iniţiativa de a deschide concursul tuturor elevilor de la secţia maghiară din judeţ a fost o dorinţă firească.”, a declarat Manuela-Nicoleta Stângă.

Festivitatea de premiere a concursului a avut loc vineri, în mediul online şi la ea au participat atât elevii câştigători, cât şi profesorii îndrumători, membrii juriului şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita.

Reprezentantul juriului, profesorul de limba română Szabó Zsolt, de la Colegiul Tehnic „Batthyány Ignác” din Gheorgheni, a apreciat efortul organizatorilor, al elevilor şi profesorilor şi a ţinut să precizeze că punctajele primite de participanţi sunt doar nişte cifre, întrucât câştigători sunt toţi cei implicaţi în proiect.

La festivitatea de premiere a participat şi inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu, care i-a felicitat pe toţi cei implicaţi în proiect în numele conducerii IŞJ şi a punctat că a fost un prilej în plus pentru elevi de a exersa limba română şi de a se pregăti pentru examenele viitoare.

Ne bucură faptul că şi elevii de la secţia maghiară sărbătoresc împreună cu cei de la secţia română Ziua Culturii Naţionale şi faptul că profesorii, chiar şi prin activităţi online, au reuşit să organizeze un astfel de concurs. Ne bucură entuziasmul elevilor care au participat la această activitate şi ţin să reiterez faptul că toţi sunt câştigători, chiar dacă doar unii au primit premii, întrucât folosind acest prilej de a exersa limba română, unii chiar pe un fond muzical adecvat, au avut posibilitatea de se pregăti atât pentru examenele care îi aşteaptă, cât şi pentru examenul vieţii, adică angajarea în câmpul muncii.”, a declarat Cristinel Glodeanu.

  • Articolul integral poate fi citit pe Agerpres
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy