Zilele de Anatomie Patologică „Dr. Kelemen József”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Medici, asistenți, biologi au participat la Zilele de Anatomie Patologică „Dr. Kelemen József” organizate de Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc în data de 18-19 octombrie 2019.

Evenimentul s-a desfășurat în biblioteca instituției, numită după doctorul Kelemen și a fost deschisă vineri amiaza de către Dr. Konrád Judit, managerul spitalului. În cuvântul de deschidere managerul a subliniat, trecutul instituției este le fel de prețioasă ca și prezentul sau viitorul acestea, trebuie reamintită munca medicilor ca și dr. Kelemen József. Doctorul Kelemen a demonstrat că și în Miercurea Ciuc, respectiv și din Miercurea Ciuc se pot obține rezultate remarcate pe plan internațional, se pot câștiga burse, pot fi scrise articole pentru publicații științifice recunoscute.

Dr. Dobrică Adrian-Cristian, directorul de dezvoltare-cercetare a spitalului în cuvântul său de deschidere a remarcat faptul că de la infiintarea compartimentului științific din vara anului trecut, peste 40 de lucrări au fost publicate la diferite manifestări din țară și din străinătate, s-au scris articole, capitole de carte de către medicii spitalului. Calea e bună – a considerat medicul chirurg, care a evidențiat importanța factorului uman în funcționarea instituției.

Participanții conferinței au fost bineveniți și de către Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, în a cărei subordine funcționează spitalul județean. Borboly Csaba a apreciat faptul că în spital se organizează și evenimente științifice și că medicii specialiști își văd viitorul în spital, consideră că are potențial de dezvoltare.

Activitatea medicală și științifică a lui Kelemen József a fost prezentată de către dr. Iurcsuk Olga, medicul șef a secției de anatomie patologică.

După cum s-a prezentat, Kelemen József s-a născut la Reghin în anul 1934. A terminat facultatea de medicină la Târgu Mureș în 1958. În anii facultății a participat în grupuri de cercetare, a studiat sistemul nervos, iar din anul III. în vacantele de vară a lucrat în clinică. În timpul facultății a fost coautorul a nouă lucrări științifice, iar rezultatele sale i-ar fi permis să urmeze a carieră universitară, dar politica a intervenit: la izbucnirea revoluției din Ungaria din anul 1956, printr-o confuzie a fost acuzat că a atacat partidul. După terminarea studiilor a început să lucreze ca medic la Batoş, până anul 1962. Atunci s-a întors la Târgu-Mureş, la Institutul de Cercetare al Academiei Române de Științe, ca cercetător în neuropatologie. În 1965, la București a susţinut cu succes examenul de medic specialist anatomo-patolog. În anul 1963 a avut posibilitatea să lucreze la Szeged, iar în 1969 la Budapesta, unde a contribuit la intoroducerea unor noi metode de lucru neuropatologice. În 1971, a primit prima bursă Humboldt și a lucrat in compartimentul de cercetare clinică a creierului din cadrul Institutului de Psihiatrie Max Planck din Munchen, unde a cercetat modificările produse în creierul îmbătrânit. În 1972 i s-a acordat titlul de doctor în ştiinte medicale și medic primar anatomo-patolog. După revenirea acasă a lucrat ca cercetător și asistent universitar la Târgu Mureș, iar după ce a fost respinsă aplicația lui la un post de conferenţiar și s-a respins și cererea lui de a se muta la Budapesta pentru un loc de muncă oferit, a decis să-și continue munca în Miercurea Ciuc. Și-a început activitatea aici în 1975, a organizat serviciului de anatomie-patologică, iar în 1977 a fost numit și șeful serviciului de medicină  legală, și timp de 10 ani a condus ambele secţii. Și-a continuat munca științifică și în Miercurea Ciuc, a analizat cazurile rare, iar împreună cu dr. Megyes Tibor au dezvoltat o metodă pentru identificarea rapidă a tumorilor de sân. În anul 1991 a câștigat de a doua oară bursa Humboldt, la Berlin a cercetat creierul pacienților cu SIDA. În 1994 s-a inaugurat noua clădire destinată anatomiei patologice si medicinei legale în Miercurea Ciuc şi cele două secții s-au mutat din subsolul spitalului, unde funcționau până atunci. În cadrul activității științifice a ajutat și munca secției de neuorologie a spitalului din Kaposvár.

A considerat că rezultatul cel mai semnificativ al activitaţii sale de cercetare este introducerea celor 11 inovații ale metodelor de coloraţii histologice care au fost publicate şi în revistele internaționale. Lângă aceasta a avut și rezultate științifice legate de funcționarea sistemului nervos și a participat și la organizarea unor evenimente științifice. A fost ales membru în mai multe societăți științifice, de exemplu a fost membrul Academiei de Știință a Ungariei și a primit și mai multe premii. S-a pensionat în 2004, iar în anul 2007 biblioteca spitalului a luat numele său. Dr. Kelemen József a murit în anul 2014.

Zilele de anatomia patologică, organizate și pentru comemorarea activității profesionale a lui Dr. Kelemen József, creditate și cu puncte de perfecționare profesională pentru medici specialiști și asistenți din laboratoare, vineri și sâmbătă au continuat cu prezentări științifice și practice de anatomie patologică. La închiderea evenimentului s-a concluzionat, succesul conferinței, interesului ridicat din partea medicilor și asistenților prefigurează organizarea zilelor de anatomie patologică și anul viitor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy