ZIUA INTERNAȚIONALĂ A RROMILOR

0

Articol disponibil în: Magyar Română

53 de ani, de când sărbătorim  Ziua Internațională a Rromilor

8 aprilie – Ziua Internațională a Rromilor, o sărbătoare a întăririi identității culturale și naționale a minorității rrome din întreaga lume.

În 1971, la Orpington, lângă Londra, a avut loc primul congres mondial al reprezentanților etniei, în cadrul căruia termenul de „rrom” a fost acreditat oficial pentru a desemna membrii etniei.

 Cu această ocazie, a fost adoptat steagul în două culori ca simbol internațional, a cărui jumătate inferioară este verde – simbolul câmpurilor verzi, iar jumătatea superioară este albastră – simbolul cerului senin; în mijlocul steagului se află o roată roșie, care simbolizează nomadismul, spiritul călător al etniei, dar amintește și de vechea roată indiană a norocului și de imnul romilor „Gelem, Gelem”, compus de muzicianul Jarko Jovanovic.

În România sărbătorim ZIUA RROMILOR din 2006, pe  baza Legii 66/2006, adoptată de Parlamentul României.          

Cu prilejul ,,Zilei Internaționale a Rromilor”, Școala Gimnazială Săcel a organizat în parteneriat cu Școala Șoimușu Mic și Asociația ,,GI RROMANO” un concurs pe  tema : „ISTORIA ȘI TRADIȚIILE RROMILOR”, la care au participat aproximativ 60 de copii români, maghiari și rromi, din clasele V-VIII.

Obiectivul principal al competiției era ca elevii să înțeleagă trecutul și prezentul comunităților de rromi existente, să participe activ la viața socială și culturală, să promoveze valorile morale și civice, prin care se construiește identitatea și să promoveze dialogul intercultural.

Concursul a cuprins următoarele activități:

1. Prezentarea echipelor participante,

2. Test: Istoria și tradițiile romilor din România,

3. Ilustrarea și prezentarea obiceiurilor sau meșteșugurilor tradiționale ale rromilor,

4. O poezie, un cântec din cultura rrom,

5. Prezentarea unui dans traditional.

Elevii, organizati în 6 grupe, s-au implicat foarte activ în derularea acivităților, s-au simțit foarte bine și au promis că vor participa si cu alte ocazii, dacă vor fi organizate altfel de evenimente culturale.

Dorim să mulțumim direcțiunii și colectivului de cadre didactice al Școlii Gimnaziale Săcel și colectivului de cadre didactice al Școlii Gimnaziale „ Augusztinovici Pal” din Șoimușu Mic,  pentru că au înțeles intenția si mesajul nostru și au pregătit  elevii cu multă dăruire și dragoste.

Le dorim MULTĂ SĂNĂTATE ȘI PERSEVERENȚĂ în muncă!

 8 Aprilie – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A RROMILOR, cu prilejul căreia Asociația „GI RROMANO” trage din nou un semnal de alarmă, asupra problemelor ce confruntă rromii din județul Harghita.

Solicităm deplina implicare și responsabilitate a autorităților centrale și locale.

Dorim măsuri concrete, în procesul de incluziune și dezvoltare a comunităților de rromi din judet și rezolvarea  problemelor cu care se confruntă zi de zi.

Mulți membrii a comunității de rromi din Harghita nu beneficiază de educație, îngrijire medicală sau protecție socială adecvată, mulți dintre ei fiind adesea expuși la diferite forme de discriminare sau chiar excluziune socială.

În același timp, solicităm întregii comunități de rromi din județul Harghita, în special tinerilor, să-și asume cu curaj identitatea de rromi și să demonstreze că pot fi cetățeni model a acestei țări și ai Europei, pentru a schimba imaginea negativă care ne însoțește uneori.

Vă încurajăm să vă uniți forțele, pentru că este foarte important să rămânem împreună…

Să ne asumăm responsabilitatea pentru ziua de mâine, să luptăm împreună pentru respectarea drepturilor, păstrarea valorilor rrome și promovarea culturii noastre rromani.

                                                   DUMNEZEU SĂ BINECUVINTEZE  PE TOȚI RROMII DIN LUME!

                                                                                    OPRE ROMA! BUT BERSA  ANGLE !!!

                                                                                                                  Core Maria,

                                                                                           Președintele Asociației „GI RROMANO”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy