Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon

0

Articol disponibil în: Română

ziua-internationala-pentru-protectia-stratului-de-ozon

La data de 16 septembrie, în fiecare an, este marcată Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon.
În 1994, cea de-a 49-a sesiune a Adunării Generale ONU, prin rezoluția nr. 49/114, a proclamat ziua de 16 septembrie drept Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon, marcând astfel semnarea în 1987 a Protocolului de la Montreal privind interzicerea substanțelor care diminuează stratul de ozon, conform  site-ului oficial al ONU. Protocolul de la Montreal este recunoscut pe plan mondial ca cel mai eficient tratat multilateral asupra mediului, pus vreodată în aplicare, un  opwoy89a12ara96f7ybvd6x7zmkaqa59exemplu unic de colaborare şi parteneriat internaţional pentru  protejarea patrimoniul comun al umanității şi al comunităţii mondiale. La sfârşitul anului 2009, punerea în aplicare a Protocolului de la Montreal a făcut posibilă eliminarea a mai mult de 98% din nivelurile istorice de substanţe care distrug ozonul.

Tema pentru Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon din acest an – Ozonul și clima: reconstruite de o lume unită – recunoaște eforturile colective ale părților la Convenția de la Viena și Protocolul de la Montreal spre refacerea stratului de ozon pe parcursul ultimelor trei decenii și angajamentul global pentru combaterea schimbărilor climatice.

Diminuarea stratului de ozon duce la: scăderea eficacităţii sistemului imunitar, cu apariţia infecţiilor, a cancerului de piele, a cataractelor şi a orbirii, arsuri grave în zonele expuse la soare, reducerea culturilor şi implicit a cantităţii de hrană, ca urmare a necrozării frunzelor la plante, distrugerea vieţii marine, a planctonului degradarea unui număr important de materiale plastice utilizate în construcţie, vopsele, ambalare etc.

România a făcut demersuri comune cu celelalte state în vederea luării măsurilor referitoare la acest fenomen. Prin legea nr. 84 din decembrie 1993, România a aderat la Convenția privind protecția stratului de ozon, adoptata la Viena la 22 martie 1985 și la Protocolul privind substanțele care epuizează stratul de ozon, adoptat la Montreal, la 16 septembrie 1987. De asemenea, a acceptat Amendamentele la Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizeaza stratul de ozon, adoptate la Londra în 1993, la Copenhaga în 2001 și Montreal in 2001.

În România, eforturile de scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră sunt concretizate în două planuri naționale de acțiune, Planul Național de Acțiune pentru Schimbări Climatice și Programul Național de Eliminare Treptată a Substanțelor care Epuizează Stratul de Ozon.


Sursa: ZPN

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy