Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Ziua Renascentistă a copiilor

Dacă sunteți familiarizați cu atmosfera Festivalului de Muzică Veche Miercurea Ciuc, știți, de bună seamă, că din programul nici unei ediții nu lipsesc activitățile dedicate celor mici. Este un mod de a reda mai bine particularitățile unor epoci trecute, în care și universul copiilor era influențat de anumite obiceiuri și credințe.

Copiii și părinții sunt provocați, așadar, să descopere, în cadrul „Zilei Renascentiste a copiilor” (care va avea loc sâmbătă, 13 iulie, în curtea Cetății Mikó și Piața din fața Cetății Mikó) jocuri populare de îndemânare, demonstrații de luptă și jocuri renascentiste reconstituite din surse scrise de epocă inițiat de către Maria Filip sub egida Asociației Georgius, condus de către voluntarii festivalului.

Lovirea de ouă, spargerea de nuci, mâncatul fructelor dintr-o găleată, mușcatul mărului dintr-o gaură din pământ, roata norocului, mersul pe catalige, scuipatul de fasole, hochei sau jocul porcarului sunt câteva dintre activitățile cu care se distrau copiii acelor vremuri și pe care le pot încerca și micuții voștri.

La fiecare pas vor fi oameni care să-i ghideze pe copii în activitatea aleasă, așa cum sunt membrii ordinului de cavaleri Arany Griff Rend, sub îndrumarea cărora vor avea loc probe de tir cu arcul și cu arbaleta, turnir cu cavaleri și demonstrație militară contemporană. Aceeași cavaleri le vor dezvălui copiilor cum pot realiza bomboane renascentiste, timp în care cei mai mari vor putea urmări o prezentare de lupte tradiționale sau vor putea îmbrăca armuri și vor încerca armele istorice.

Cei de la Asociația Pörgettyű Népi Játszóház îi vor ghida pe cei mici în procesul de creare a bijuteriilor și jucăriilor din lână, perle, cupru, argilă și piele prin intermediul unor tehnici precum țesutul, filarea, răsucirea, întinderea.

Cei de la Fundația Talentum le vor arăta câte ceva din arta zămislirii instrumentelor (corn, tobe), a accesoriilor renascentiste sau a jucăriilor din lemn.

Ansamblul de muzică veche Codex și ansamblul de dans istoric Passeggio îi vor învăța pe micuți dansuri din epoca renascentistă, în cadrul proiectului „Casa de dans pentru copii”. În urma mai multor activități, copii pot primi chiar și câte o monedă – un ducat –, cu care vor putea achiziționa fotografii din Fotobooth sau deliatese.

În tot acest timp, cei mari pot asculta poemele cântate ale Ungariei secolelor XVI–XVII, interpretate de Zoltán Kátai și de Ansamblul Musica Historica (din Budapesta), care oferă astfel o perspectivă asupra istoriei maghiare și a vieții de zi cu zi a epocii moderne timpurii.

Vor putea, de asemenea, dansa – alături de ansamblurile românești Codex și Passegio – pe muzica de dans specifică curților nobiliare transilvănene din vremea lui Joannes Kájoni.

Și, nu în ultimul rând, vor putea degusta vinuri încărcate de semnificații istorice, precum cele ale cramei Abației benedictine din Pannonhalma, o cramă unică printre vinăriile din Ungaria, care oferă o experiență de neuitat prin istoria și vinurile sale.

opel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *