Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Zoltan Bedo, meșter popular din Odorheiu Secuiesc, premiat la un festival de artă populară desfășurat la Piatra-Neamț

Parcul Tineretului din Piatra-Neamţ a găzduit  în perioada 26-28 mai cea de-a XII-a ediţie a Festivalului de artă populară „Lada cu zestre” Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Neamţ, Primăria şi Consiliul Local Piatra-Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, cu sprijinul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, Asociaţiei Meşterilor Populari din Ţinutul Neamţ şi al Fundaţiei Cultural Ştiinţifice „Constantin Matasă”.

DSC_0334
Tema ediției din acest an a fost  „Copilăria de altădată”, iar publicul a avut ocazia până duminică seara să admire exponate din zone etnografice renumite ale României şi din Republica Moldova: piese din ceramică, lemn, articole reprezentative pentru portul popular şi textile de interior, împletituri din nuiele şi sfoară, icoane şi pictură naivă, ouă încondeiate, măşti populare şi articole de podoabă. De asemenea, vizitatorii au putut constata și prezenţe noi, cum sunt cei veniţi din Caraş-Severin, iar ca element de noutate, meşteri care confecţioneză jucării tradiţionale.789

În cadrul deschiderii de oficiale care a avut loc sâmbătă, 27 mai, au fost desemnați câștigătorii premiilor acordate de către Complexul Muzeal Județean Neamț și Consiliul Județean Neamț.

Premiul ”Neculai Popa”, din partea CMJ Neamț, a fost acordat lui Zoltan Bedo (Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita).

De asemenea, premiile pentru creație în arta populară (oferite de Consiliul Județean Neamț) au fost adjudecate de Cangea Natalia ( Chișinău, Republica Moldova) și Toader Ignătescu (Suceava, jud. Suceava).

Festivalul „Lada cu zestre“ este un eveniment cultural anual ce își propune promovarea, punerea în valoare și susținerea artei populare.

sursa: Ziar Piatra-Neamț
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.