Ceremonial militar de excepție la Tulgheș, de Ziua Drapelului Național

0

Articol disponibil în: Română

drapel tulghes (58)Ziua Drapelului Național a fost sărbătorită la Tulgheș, în județul Harghita, în mod deosebit, duminică, 25 iunie, la Monumentul Eroilor din centrul comunei. Eroii care își dorm somnul de veci la Memorialul militar al Eroilor Români din Primul Război Mondial din Tulgheș au fost iniţial înmormântaţi pe Muntele Higheş.

Ceremonia militară a fost realizată cu sprijinul militarilor aparţinând unităţilor şi subunităţilor Brigăzii 61 Vânători de Munte „General VIRGIL BĂDULESCU” din Miercurea Ciuc. Cu această ocazie a fost arborat drapelul național, au avut loc o paradă militară și un foc de artificii în culorile Tricolorului.

Din nou prilej de mare sărbătoare la Tulgheș, sărbătorim cu toții Ziua Drapelului Național. Tricolorul îl purtăm drapel tulghes (21)în inimi și în suflet, oriunde în lume. Cele trei culori sunt scrise în ADN-ul nostru, ca nație și popor.  Este o mare onoare pentru mine ca astăzi, în prezența atâtor oaspeți de seamă și în fața dumneavoastră, dragi tulgheșeni, să putem aduce un omagiu simbolului nostru național. Văd în mulțime, ca de fiecare dată, confrați maghiari și le mulțumesc și lor. Tulgheșul este un exemplu de conviețuire, indiferent de contextul politic, trăim în pace și înțelegere, ne respectăm și ne bucurăm să trăim împreună aici. La mulți ani Tricolorului nostru! La mulți ani de pace, de stabilitate și liniște! La mulți ani, România!”, a declarat primarul comunei Tulgheș, Marcel Vancu.

Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, prezent la eveniment a declarat următoarele:

drapel tulghes (25)„Astăzi suntem din nou la Tulgheș pentru a da același mesaj de unitate de Ziua Drapelului Național. Este o zi pe care de 19 ani  românii o sărbătoresc prin ceremonii prevăzute de lege. Steagul României, însă, a fost cinstit și onorat cu fiecare arborare de-a lungul istoriei, cu fiecare luptă în care românii își dădeau viața pentru țară, cu fiecare revoluție pentru dreptate, frăție și libertate, cu fiecare român care a arătat lumii întregi prin performanțele sale intelectuale, sportive și artistice că pe acest glob există o țară cu oameni extraordinari. Se numește România. Drapelul național semnifică individualitate și suveranitatea națiunii, ne definește ca neam și ca țară. Strânge în el întreaga noastră istorie. Este un simbol sfânt al neamului.”

La Ceremonia publică de înălţare pe catarg a Drapelului Naţional, au participat comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil BĂDULESCU”, domnul general de brigadă Marius GIURCĂ, prefectul judeţului Harghita, domnul Jean – Adrian ANDREI, oficialităţi locale, şefi şi comandanţi ai instituţiilor publice deconcentrate, invitaţi speciali, locuitorii comunei Tulgheş.
Drapelul Naţional care a fost sfinţit în biserica Adormirea Maicii Domnului din localitatea Tulgheş, a fost purtat spre locul de desfăşurare a ceremoniei de către militarii Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe AVRAMESCU” şi arborat pe catarg în timp ce Muzica Militară a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil BĂDULESCU” şi întreaga asistenţă au interpretat Imnul Naţional.
Defilarea gărzii de onoare constituită din vânătorii de munte harghiteni şi Onorul prezentat de Muzica Militară de garnizoană, au încheiat manifestările dedicate Zilei Drapelului Naţional al României.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998 și a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy