reclamatie

Minus 29 grade Celsius la Miercurea Ciuc, cea mai scăzută temperatură a sezonului

Cea mai scăzută temperatură a actualului sezon în județul Harghita s-a măsurat marți dimineața, la Miercurea Ciuc, unde mercurul termometrelor a arătat minus 29 de grade Celsius.

Temperaturile au fost foarte scăzute la nivelul întregului județ, doar în zonele montane fiind consemnate valori ușor mai crescute.

Șeful Serviciului Regional de Prognoză a Vremii, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, Mihaela Stăncescu, a declarat pentru AGERPRES, că la Miercurea Ciuc, minima a fost de minus 29 grade Celsius, la Joseni s-au măsurat minus 26 grade, la Odorheiu Secuiesc au fost minus 25 grade Celsius, la Toplița termometrele au arătat minus 23 grade Celsius, în vreme ce la stația montană Bucin, au fost doar minus 20 grade Celsius, întrucât se semnalează fenomenul de inversiune termică, iar aerul rece este cantonat în zonele joase.

Aceste valori sunt obișnuite pentru locuitorii județului Harghita, care se confruntă în fiecare an cu ierni lungi și geroase. Singurele probleme le au persoanele fără adăpost și șoferii, care întâmpină dificultăți în a-și porni autoturismele.

Marți dimineața, o femeie de 39 ani, cunoscută cu afecțiuni psihice și fără adăpost, a fost găsită pe stradă, la Miercurea Ciuc, în stare de hipotermie și a fost preluată de un echipaj SMURD. Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat pentru AGERPRES că atunci când a fost preluată, femeia avea o temperatură a corpului de 32,1 grade Celsius, iar echipajul SMURD a reușit să-i acorde primul ajutor și i-a ridicat temperatura la 35,3 grade Celsius. Ea a fost predată la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Miercurea Ciuc conștientă și fără leziuni.

De asemenea, un bărbat 39 ani din Odorheiu Secuiesc, a fost găsit, în timpul nopții, în gara CFR Miercurea Ciuc, de către o patrulă de jandarmi, care l-a convins să meargă la adăpostul de noapte din municipiu.

Potrivit directoarei Societății de Gospodărire Comunală din Miercurea Ciuc, Fekete Ana, nu există probleme privind asigurarea agentului termic în sistemul centralizat și nu au fost înregistrate reclamații privind defecțiuni produse din cauza temperaturilor scăzute.

Potrivit prognozelor, în Harghita temperaturile vor crește ușor în perioada următoare, cu minime de aproximativ minus 20 grade Celsius, în noaptea de marți spre miercuri și de minus 15-minus 18 grade, în noaptea de miercuri spre joi, urmând să se înregistreze și ninsori.

Minima absolută a lunii ianuarie în Harghita s-a înregistrat la Miercurea Ciuc în anul 1985, când termometrele au arătat minus 38,4 grade Celsius.

Sursa: Agerpres
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *