Maratonul Centenarului pe Călimani- trei competiții de alergare montană

0

Articol disponibil în: Română

“Muntele care ne uneste” – eveniment co-organizat de MRBM & HOLTIS impreuna cu PARCUL NATIONAL CALIMANI, si cu participarea si sprijinul TASULEASA SOCIAL&VMT, Asociatia SALVAMONT TOPLITA CALIMAN, cat si al Autoritatilor Sucevene si Harghitene.

Competitia se va desfasura intr-un format inedit – TREI COMPETITII DE ALERGARE MONTANA (trail & Nordic walking si mountain-bike), simultane, cu lungimi si start din zone diferite (simbolizand cele trei provincii istorice romanesti), dar cu un finish comun, toti sportivii si/sau participantii urmand sa se “uneasca” simbolic pe platoul dintre varfurile Negoiul Romanesc si Pietricelul. Aici se va savarsi o slujba de Te-Deum si de sfintire a drapelului national (de dimensiuni impresionante 4x12m), care va fi arborat pe Varful Negoiul Romanesc; dupa care ne vom prinde in hora noastra stramoseasca cu vinuri si bucate alese; la ceas de seara vom aprinde focul de tabara, in jurul caruia vom canta si vom dansa pana in zori de zi!

– proba de Maraton si Mountain Bike va fi cu plecare de la cantonul Silvic Tihuta pe traseul VMT-ului – Organizata cu sprijinul Tasuleasa Social & Tiberiu Useriu;

– proba de Semimaraton va fi cu plecare din Zona Toplita – organizata impreuna cu Asociatia “A FI ALTFEL”, cu sprijinul Autoritatilor Harghiene si/sau Toplitene, a Asociatiei SALVAMONT TOPLITA CALIMAN etc.;

– proba de CROS 10 km, cursa copiilor si cursa populara cu plecari din Gura Haitii/cariera de sulf, cat si evenimentele de dupa cursa, vor fi co-organizate de catre MRBM & PNC

Data de 30 iunie nu este deloc una intamplatoare, in contextul locului de desfasurare – masivul Calimani, cat mai ales in contextul sarbatoririi de catre toti romanii a Centenarului Marii Uniri.

In trecut (mai precis pana in anul 1914) se desfasura aici celebra manifestare romaneasca – NEDEEA DIN CALIMANI.

Nedeea de la Călimani a fost o ampla manifestare naționalista a românilor din cele trei provincii istorice: Bucovina, Moldova şi Transilvania. Ea unea, în fiecare an, pe parcursul câtorva zile, romanii despartiti de realitatile politice de atunci.

Nedeea se desfăsura langa Rezervaţia Naturală „Sf. 12 Apostoli” (Sarbatoriti pe data de 30 iunie), în jurul bornei de hotar care despărţea Moldova de Bucovina şi Transilvania, pe actualul traseu tematic – Calea Sf 12 Apostoli (care din anul 2019 va deveni o competitie de alergare montana de sine statatoare).

Se transportau pe cai merinde pentru marea sărbătoare cat si diverse produse sau animale ce urmau să fie destinate schimbului. În acest cadru — sumar definit — în fiecare an, în ziua de 29 iunie, în prezenţa a mii de români, se deschidea nedeea. Targul si petrecerea durau uneori toată noaptea. Feeria peisajului de noapte, al nedeii, de altădată, a rămas de neuitat în memoria multor generaţii. În aceste condiţii se regăseau şi se închegau prietenii, oficiindu-se chiar şi numeroase căsătorii. În timpul horelor, se auzeau cîntece şi strigături de chemare la luptă pentru unitate naţională.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy