1.172 de copii, 230 de părinți și 6 educatori din județul Harghita au participat la programul „Start în educație”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

1.172 de copii cu vârste între 3-6 ani,  233 de părinți și 6 educatori din  14 comunități defavorizate din județul Harghita sunt beneficiari ai programului „Start în educație” – cel mai amplu proiect de educație timpurie din România, derulat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom. În timpul acțiunilor desfășurate, atât părinții, cât și educatorii au primit suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor.

Copiii au primit câte un Ghiozdănel cu viitor – un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. “Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.

Copiii de la Sărmaș s-au bucurat nespus de mult de ghiozdănelele primite. Vor avea materiale cu care să lucreze în vacanță, iar asta îi va ajuta foarte mult. Ghiozdănelul reprezintă încă o șansă la o educație de calitate pentru cei mici.”, a declarat un cadru didactic din județul Harghita.

Părinții au participat la „Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi învețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. De asemenea, părinții copiilor cu vârste între 0 și 6 ani au acces la o serie de tutoriale care îi încurajează și sprijină să dea startul experiențelor de învățare timpurie de acasă, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație

Proiectul asigură accesul la resurse și grădinițelor din comunități dezavantajate și crește competențele educatorilor pentru sprijinirea părinților. Astfel, 27 grădinițe din județul Harghita au beneficiat de kit-ul „ABC Grădi” – un pachet cu produse didactice de dezvoltare psiho-motrică şi de dezvoltare a abilităţilor cognitive. Cu ajutorul acestuia, educatorii pot organiza jocuri și activităţi ce îi vor sprijini pe copii să îşi dezvolte abilităţi şi deprinderi precum: orientarea spaţială, motricitatea grosieră, echilibrul static şi dinamic, înţelegerea regulilor sociale, concentrarea şi direcţionarea atenţiei.

Totodată, 6 cadre didactice din județul Harghita au început o serie de cursuri prin intermediul cărora își pot dezvolta și perfecționa competențele de educație parentală. Educatorii pot astfel să sprijine familiile în crearea unui mediu sigur acasă, care să susțină dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor preșcolari, dar și să identifice împreună cu părinții modalități de colaborare eficientă între familie – grădiniță – ceilalți membri ai comunității.

„Am participat la cursul ,,Bune practici în educația parentală” din nevoia de a-mi îmbunătăți relatia cu părinții preșcolarilor din grupă. Am fost impresionată de calitatea informațiilor prezentate, doamna formator a fost foarte bine pregătită și a reușit să creeze un mediu interactiv, cu multe exemple practice. Apreciez, de asemenea, materialele și resursele puse la dispoziție, care mi-au permis să aprofundez subiectele discutate. Recomand acest curs cadrelor didactice interesate de dezvoltarea profesională și a abilităților parentale.”, a declarat Ileana Căliman, cadru didactic în județul Harghita.

Start în educațievine în sprijinul a 120.000 copii cu vârste între 3-6 ani, 23.000 de părinți, 3.500 de educatori și 1.500 de grădinițe din 1000 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, „Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor.

_______________________________________________

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 1000 de comunități din 41 județe.

Despre Fundaţia OMV Petrom

Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație, mediu și sănătate. Mai multe detalii despre activitatea Fundaţiei OMV Petrom puteți găsi pe www.fundatiaomvpetrom.ro.      

Lista comunităţi din județul Harghita participante la programul „Start în educație”, în perioada 01 octombrie 2023 – 30 aprilie 2024:

 1. Baru
 2. Bănița
 3. Bretea Română
 4. Densuș
 5. Dobra
 6. Gurasada
 7. Ilia
 8. Lupeni
 9. Petrila
 10. Pui
 11. Râu de Mori
 12. Sarmisegetuza
 13. Vețel
 14. Zam
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy