Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

1 iunie – Ziua copilului

În prima zi din luna iunie sărbătorim cea mai valoroasă comoară a noastră: copiii. Este o zi în care trebuie să ne amintim că toți copiii au nevoie de iubire și respect pentru a creste și a se dezvolta armonios, în beneficiul lor si al societății.

Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, conform adoptării Declarației pentru Protecția Copilului.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o zi a copilului. Va fi marcată drept “o zi a fraternității și înțelegerii între copiii de pretutindeni, a activităților dedicate promovării idealurilor și obiectivelor Cartei ONU și bunăstării copiilor din toată lumea“.

La 16 noiembrie 2016, Klaus Iohannis promulgă decretul privind promulgarea legii care le dă părinților dreptul a nu lucra, pe ideea de a petrece timp cu cei mici. În 2017, pentru prima dată ziua de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului este zi liberă. Camera Deputaţilor a adoptat, în luna octombrie, legea prin care Ziua Copilului devine zi liberă nelucrătoare pentru români.

Ziua Copilului este sărbătorită în peste 100 de state din lumea întreagă. Multe dintre state sărbătoresc Ziua Copilului pe 1 iunie și pe 20 noiembrie, însă copilăria este celebrată și la alte date.

Ziua Internaţională a Copilului are la baza şi promovează schimbul reciproc de idei, dorinţa de a-i face pe copii să înţeleagă acest concept, precum şi iniţierea unei acţiuni de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.