Június 1- Gyermeknap

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Június első napján ünnepeljük legdrágább kincsünket: a gyermekeket. Ez egy olyan nap, amikor emlékeznünk kell arra, hogy minden gyermeknek szeretetre és tiszteletre van szüksége ahhoz, hogy harmonikusan növekedhessen és fejlődhessen saját és a társadalom érdekében.

A gyermeknapot először Genfben említették a gyermekek védelméről és jólétéről szóló, 1925 augusztusában megrendezett világkonferencián, a gyermekek védelméről szóló nyilatkozat elfogadását követően.

Az ENSZ Közgyűlése 1954. december 14-én elfogadta a 836-os sz. határozatát a Gyermekek Világnapjának meghatározására. Abból a meggyőződésből kiindulva, hogy különös figyelmet kell fordítani a holnap generációját képviselő gyermekekre, a Közgyűlés ebből az alkalomból azt javasolta, hogy 1956-tól minden országban hozzanak létre gyermeknapot. Ezt a „testvériség és megértés napjaként fogják megjelölni a világ gyermekei körében, az ENSZ Alapokmánya eszméinek és céljainak, valamint a gyermekek jólétének elősegítésére irányuló tevékenységek világszerte”.

2016 november 16-án Klaus Iohannis kihirdette a törvény kihirdetéséről szóló rendeletet, amely feljogosítja a szülőket, hogy ne dolgozzanak ezen a napon, hanem kicsinyeikkel töltsenek időt. 2017 június 1-jétől a gyermeknap munkaszüneti nap.

A gyermeknapot a világ több mint 100 országában ünneplik. Sok állam június 1-jén és november 20-án is ünnepli a gyermeknapot, de a gyermekkort más időpontokban is ünneplik.

A Nemzetközi Gyermeknap a kölcsönös eszmecserén alapszik és azt népszerűsíti, ennek a koncepciónak a gyermekekkel való megértésére való törekvésen, valamint a világ gyermekeinek jólétét elősegítő cselekvés kezdeményezésén alapul.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy