100 de ani de educaţie la Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” Topliţa, Călimănel

0

Articol disponibil în: Română

29 noiembrie 2023 a fost o zi memorabilă în istoria Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna” – Călimănel, din Toplița.

Fiecare lucru lăsat de Domnul pe pământ are un nume. Fiecare lucru creat de om are o denumire și o istorie a sa. Așa s-a întâmplat și cu școala noastră, care a aniversat 100 de ani de existență, un secol de realizări, de ascensiune, de performanțe.

Şcoala primară Nr. 4 Topliţa – Călimănel începe să funcţioneze la 1 septembrie 1923. Şcoala nu are local propriu, cursurile se desfăşoară într-o casă închiriată, proprietatea locuitorului „Ioan a Fârţului”, situată pe pârâul Călimănel, lângă „Moara lui Balaj”, la o distanţă de 1,5 km de Drumul Naţional Nr.15. Clasele I-IV îşi desfăşurau activitatea în aceeaşi sală de clasă. Elevii din clasele V – VII frecventau cursurile la Şcoala primară Nr. 1 Centru. În toamna anului 1927 începe edificarea unui local propriu pentru şcoala din Călimănel, la „Gura Călimănelului”, în apropiere de Drumul Naţional. În toamna anului 1927 s-a realizat numai o sală de clasă, netencuită în exterior. La 1 septembrie 1935, este continuată lucrarea de edificare a localului şcolii, începută în 1934. Inaugurarea localului de şcoală nouă are loc la 25 octombrie 1936, dată ce coincide şi cu primul cerc cultural al învăţătorilor din anul şcolar 1936-1937. La 11 septembrie 1940, şcoala este preluată de un comandant militar maghiar, care a afirmat că era cea mai frumoasă școală „de la Satu Mare încoace până aici”. Reconstrucția școlii se desfășoară între anii 1962-1963, atunci adăugându-se și etajul clădirii. Începând cu 1 ianuarie 2005, Şcolii Generale Nr.1 i se atribuie, în urma restructurării învățământului din judetul Harghita, ca altă structură, Școala Generală cu clasele I-VIII, situată în cartierul Călimanel.

În vara anului 2008 s-a renovat, în totalitate, structura situată în cartierul Călimănel, mutându-se acolo și centrul administrativ. De asemenea, școala a primit denumirea: Școala Generală ,,Andrei Șaguna”, după numele marelui mitropolit al Transilvaniei. Din  anul școlar 2012-2013, instituția a preluat grădinițele „Dumbrava Minunată” și „Dealului”, schimbându-și și denumirea în Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Toplița.

Acest  eveniment remarcabil, când școala noastră a îmbrăcat straie de sărbătoare, i-a reunit pe toți cei ai căror destin s-a împletit cu cel al instituției, foste cadre didactice care au predat aici, dar și foști elevi ai școlii, care se mândresc cu acest statut, alături de actualii profesori și elevi, care se străduiesc să ducă mai departe tradiția și renumele acestei școli. Numărul mare de participanți demonstrează importanța, în viața fiecăruia, a valorilor Școlii Călimănel, o școală care a rezistat de-a lungul unui secol.

Am avut onoarea de a avea invitați de prestigiu: Inspector Şcolar General Adjunct, Glodeanu Cristinel, Inspector Şcolar General Adjunct, Hîrlav Costin, Inspector Şcolar, Mîndru Elena, Inspector Şcolar, Buzilă Ionela, Hîncu Alexandra, director al Şcolii Primare ,,Ion Creangă” Ialoveni, Republica Moldova, şcoală înfrăţită cu unitatea noastră, preoţii Cătinean Petru şi Luca Dragoş, Hirişcău Eugen, fost profesor şi director, reprezentanţii primăriei şi ai Consiliului Local, Zaiţ Mihăiţă, Vodă Marc Ioan Andrei, Dobrean Olga, Prof. Univ. Dr. Ing., Schnakovszky Carol, Rector la Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, fost elev al acestei şcoli. Oaspeții noștri au fost întâmpinați cu pâine și sare, semn al ospitalității.

Festivitatea a fost deschisă de directorul şcolii, prof. Nemțoc Mirela, care a prezentat, alături de prof. Bucur Carmen, istoricul secolului de existență şi activitate. Domnul profesor de religie, Leonte Dumitru a rememorat aspecte importante din viaţa marii personalități transilvănene, mitropolitul Andrei Șaguna.

Un moment special al evenimentului a fost prezentarea cărții „100 de ani, 100 de gânduri, 100.de amintiri, 100 de povești”, realizată de echipa de cadre didactice de la Călimănel, la care au contribuit foștii profesori, angajaţi şi elevi ai școlii. Toate gândurile, amintirile, trăirile, adunate în paginile cărții, sunt un lucru neprețuit, o călătorie de-a lungul timpului.

Momentul artistic, susţinut de elevii şcolii, s-a încheiat cu frumoasele colinde, semn că tradiția dăinuie în această instituție.

În partea a doua a zilei a fost organizat Balul celor ,,100 de ani Şcoala Călimănel”, invitați fiind cadrele didactice din prezent și din trecut, precum și foști elevi ai școlii, din mai multe generaţii, prilej de reîntâlnire cu colegii, depănarea amintirilor, într-un cadru festiv şi emoţionant. Voia bună a fost la ea acasă la Restaurantul ,,La moară” din Călimănel, unde am fost trataţi regeşte, într-un superb decor tricolor, pregătit de gazda noastră, Maria Tatar.

A fost un eveniment care a demonstrat că o școală rezistă în timp, chiar dacă nu întotdeauna condițiile sunt favorabile. Dar, prin implicare, comunicare, dăruire și pasiune, totul e posibil! Împreună: şcoală, biserică, comunitate.

Le mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături şi au participat la acest moment aniversar! Le mulțumim părinţilor pentru încredere, pentru sprijin şi susţinere.

Mulţumim, de asemenea partenerilor şi sponsorilor noştri: Asociaţia DASPROED, Asociaţia ,,A fi altfel”, preotului Luca Dragoş, preotului Filip Alexandru, Romaqua Group Borsec, Brutăria Harmopan Topliţa.

Prof. Mirela Nemţoc, Prof. Carmen Bucur

Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” Topliţa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy