Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

1400 de copii din județul Harghita vor primi Prima Carte pentru acasă

Programul pilotFiecare copil merită o povesteaduce resurse și formează profesori pentru creșterea calității educației preșcolare în județ.

 

Asociația OvidiuRo continuă parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita pentru creșterea calității educației preșcolare în mediile defavorizate prin implementarea, la nivel județean, a programului pilot de lectură în grădinițeFiecare copil merită o poveste„, program implementat de asemenea în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. 1400 de copii din mediul rural din județ vor primi, în perioada următoare, Prima Carte, iar în 12 grădinițe din cele mai defavorizate comunități din Harghita vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici – acasă și la grădiniță.

 

Programul este lansat astăzi la Miercurea Ciuc, printr-o serie de sesiuni de lectură cu copiii în mai multe grădinițe. Mâine, 28 februarie, vor avea loc la Casa Corpului Didactic Harghita mai multe sesiuni de formare și întâlniri, respectiv: (1) o sesiune de training pentru profesorii din învățământul preșcolar – metodiști și responsabili de cercuri pedagogice care, pe bază de voluntariat, vor deveni ei înșiși formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului, pentru toți cei aproximativ700 de profesori de învățământ preșcolar din județ; la întâlnire vor participa și profesori debutanți din județ; (2) o sesiune de formare cu profesorii de învățământ preșcolar din mediul rural care vor beneficia de centrele de bibliotecă pentru sala de grupă, puse la dispoziție de OvidiuRo; (3) o întâlnire cudirectorii unităților școlare care au în subordine învățământul preșcolar din județul Harghita, pe tema importanței facilitării accesului la cărți potrivite vârstei și la lectură pentru copiii ce provin din medii defavorizate.

 

În corelație cu Strategia privind Reducerea Părăsirii Timpurii a Școlii 2014-2020, cu Strategia Națională pentru Incluziune Socială și Reducerea Sărăciei 2014-2020 și cu Reperele Fundamentale în învățarea și Dezvoltarea Timpurie a copilului de la naștere la 7 ani, acest protocol de colaborare cu OvidiuRo constituie o premisă a asumării unui set de acțiuni convergente, care să faciliteze dezvoltarea de politici publice eficiente în domeniul creșterii accesului la educație timpurie de calitate al copiilor din familii defavorizate, apreciem să ne numărăm printre județele în care se pilotează programul de lectură în grădinițe Fiecare copil merită o poveste”,declară dl GlodeanuCristinel Fănel, Inspector Școlar General Adjunct, ISJ Harghita.

 

Până la finalul anului 2018, programul a ajuns în 12 județe, cu un total aproximativ de 20.000 de preșcolari care au primit o carte pentru acasă și peste 100 de grădinițe care au primit un centru de lectură – GrădiBiblioteca.

 

După mulți ani de intervenții la firul ierbii, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educație preșcolară de calitate pentru toți copiii, în special în mediul rural. Practic, profesorii participanți la întâlnirile din cadrul programului vor duce resursele și vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învățământ preșcolar din tot județul. Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor județeni și despre care credem că va avea un impact real la nivel național. Intenționăm să transformăm acest program-pilot în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădinițe.” declară Maria Gheorghiu, Cofondator Asociația OvidiuRo.

 

La nivel național, în 2019, prin programul pilot „Fiecare copil merită o poveste”OvidiuRo va implementa un mix de intervenții constând în (1) 400 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preșcolare (2) formarea unui număr de 20.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale și a premiselor citirii și scrierii folosind cărți ilustrate, inclusiv un kit de literație pentru fiecare profesor și (3) distribuirea a 80.000 de cărți ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul Prima mea Carte.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.