Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

15 arderi necontrolate, patru incendii şi 23 intervenţii SMURD

Statistica incendiilor din ultimii ani arată că în această perioadă se manifestă o creştere a arderilor necontrolate provocate de cetăţenii care şi-au făcut un obicei în a trece la curăţenia de primăvară a terenurilor, grădinilor şi livezilor prin arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a vegetaţiei uscate, fără a mai supraveghea flăcările.

Astfel, doar în ultimele trei zile, subunităţile operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au intervenit pentru gestionarea unui număr de 15 arderi necontrolate, care au afectat aproximativ 55 ha de vegetaţie uscată, în Topliţa (3); Tulgheş; Miercurea-Ciuc (5); comuna Ciucsângeorgiu (sat Bancu); Gheorgheni; Ditrău; Odorheiu Secuiesc; comuna Leliceni (sat Fitod), comuna Feliceni (sat Tăureni).

În multe cazuri, exista pericolul extinderii incendiilor la fondul forestier sau gospodăriile populaţiei, intervenţiile prompte limitând în mare parte extinderea la vecinătăţi, pagubele fiind reduse în mod semnificativ. În majoritatea cazurilor, cauza probabilă de incendiu a fost focul deschis în aer liber, lăsat nesupravegheat.

Tot în acest weekend, pompierii militari harghiteni au intervenit pentru stingerea unui număr de 4 incendii la un bloc şi trei case de locuit,  generate, cel mai probabil, de coșurile de fum necurățate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic față de mijloacele combustibile în municipiile Topliţa, Miercurea-Ciuc, comuna Mărtiniş (sat Comăneşti) şi comuna Suseni (sat Valea Strâmbă), din fericire, neînregistrându-se pagube materiale însemnate.

În perioada 29-31.03.2019, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 23 intervenţii de acordare a primului ajutor calificat şi de transport a pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – 8 intervenţii, din care șase în municipiul reşedinţă de judeţ, una în comuna Cozmeni și una pe DE 578, km 13, comuna Ciucsângeorgiu; S.M.U.R.D. Gheorgheni – patru intervenţii, din care două în municipiu, una în comuna Ditrău şi una în comuna Ciumani; S.M.U.R.D. Topliţa – două intervenţii în municipiu, iar S.M.U.R.D. Odorheiu-Secuiesc – 9 intervenţii, din care două în municipiu şi câte una în localităţile Satu Mare, Vărşag, Zetea, Sânpaul, Tăureni, Beteşti şi Mugeni.

Pe timpul acestor intervenţii, paramedicii au asistat 20 de persoane adulte şi trei copii. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul unui accident rutier şi două intoxicaţii, cinci intervenţii au fost în cazul unor afecțiuni medicale asistate de echipajele SMURD, iar 15 intervenţii au fost pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.