160 de ani de la formarea primului Guvern al României, după recunoaşterea Unirii Principatelor

0

Articol disponibil în: Română

Guvernul marchează 160 de ani de la formarea primului Guvern al României, după recunoașterea unirii depline a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești, condus de prim-ministrul Barbu Catargiu.

Începând cu ora 18:00, pe clădirea Palatului Victoria vor fi proiectate imagini simbolice pentru marcarea acestui moment istoric important: drapelul tricolor, data formării primului Guvern unic al României – 22 Ianuarie 1862 – și numele prim-ministrului care a preluat mandatul în urmă cu 160 de ani, Barbu Catargiu.

Cei 160 de ani pe care instituția Guvernului îi împlinește astăzi înseamnă o istorie a pașilor spre România unitară, independentă și democratică. În perioade de normalitate, dar mai ales în timpuri de încercare, Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin  pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului. Este o responsabilitate ce ne onorează și ne inspiră să lucrăm în fiecare zi mai eficient pentru toți cetățenii României.
Inițiator de legi și cu un rol esențial în implementarea politicilor publice, Executivul își împlinește astfel dublul rol într-un echilibru al efortului și preocupării pentru soluționarea problemelor de actualitate, dar mai ales pentru consolidarea parcursului României ca stat puternic atașat valorilor europene și euro-atlantice.
Asemenea Guvernului format în urmă cu 160 de ani, misiunea mea, ca prim-ministru, și a echipei guvernamentale pe care o conduc este aceea de a asigura României calea către modernizare și dezvoltare”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Barbu Catargiu

****

Barbu Catargiu a fost un jurnalist și politician român, ministru și apoi primul prim-ministru al României din 15/27 februarie 1862, până în ziua asasinării sale, pe data de 8/20 iunie a aceluiași an. S-a născut la într-o veche familie boierească. A fost fiul marelui vornic Ștefan Catargiu și al Țiței (Stanca) Văcărescu, fiica banului Barbu Văcărescu. Barbu Catargiu a fost descendent direct al domnului Constantin Brâncoveanu. Între anii 1825 și 1834 a trăit în străinătate, cu precădere în Franța. A urmat studii de litere, drept, istorie, filosofie și economie politică la Paris. A fost împușcat sub clopotnița Mitropoliei, după ce ieșise din Adunarea Legislativă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy