“1917-2017 – 100 de ani de la botezul focului pentru Vânătorii de Munte”

0

Articol disponibil în: Magyar Română


18485794_1208546119272792_2475505991330573954_nÎn vederea comemorării a 100 de ani de la botezul focului pentru trupele de Vânători de Munte din Armata României, s-a propus realizarea de către militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte „General VIRGIL BĂDULESCU”, a două monumente obelisc, ridicate pe dealul CIREŞOAIA şi muntele COŞNA din județul Bacău.
Se intenționează ca aceste monumente să fie dezvelite în data de 11 august 2017, atunci când se vor împlini cei 100 de ani de la primele lupte ale vânătorilor de munte.
Monumentele vor fi realizate din blocuri de piatră naturală, având formă de obelisc.
– Pe fațada laterală dreapta va fi inscripționat: “1917-2017 – 100 de ani de la botezul focului pentru Vânătorii de Munte”
– Pe fațada laterală stânga se va inscripționa denumirea „CIREŞOAIA” (COŞNA).
Pe toate cele trei fațade, la partea superioară, se va afla semnul de armă al Vânătorilor de Munte – ramura de brad stilizată. Obeliscul va avea înălțimea de 2 m, lățimea la bază de 64 cm și va fi amplasat pe o platformă betonată și realizat din blocuri suprapuse, astfel încât să poată fi transportat cu ușurință și asamblat la fața locului. Blocurile vor fi conectate între ele prin tije metalice. Fundație va fi de beton, respectând adâncimea de îngheț și tipul de sol existent în zona respectivă.
Pe 3 dintre fețele obeliscului se vor afla elemente din bronz sau piatră, astfel:
– Pe fațada principală, un medalion înfățișând un profil de vânător de munte în ținuta specifică Primului Război Mondial (cască model Adrian), alături de un cal din rasa Huțul, rasă folosită frecvent chiar și astăzi de trupele de Vânători de Munte, simbolizând tradiția de 100 de ani a acestora. Deasupra medalionului se va afla cifra regală a Regelui Ferdinand, în perioada sa de domnie fiind înființată această armă. Sub medalion se va amplasa inscripția “Spuneți generațiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpul de bătaie pentru întregirea neamului”, în amintirea sacrificiului vânătorilor de munte căzuți la datorie.

Persoanele interesate să contribuie la ridicarea monumentelor pot face donații în RON în contul IBAN RO84BTRLRONCRT0394880101, deschis la banca Transilvania, pe numele LICHE LUCIAN.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy