„1917-2017- 100 év telt el a Hegyivadászok tűzkeresztsége óta”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A Román Hadsereg Hegyivadász osztagainak 100 éves tűzkeresztsége emlékére a „Virgil Bădulescu ezredes” 61-es Hegyivadász Dandár két obeliszk alakú emlékmű felállítását kezdeményezte a Bákó megyei CIREȘOAIA dombon illetve a COȘNA hegyen.

A terméskőből készült, obeliszk alakú emlékművek leleplezésére 2017 augusztus 11-én, a hegyivadász csapatok első csatáinak 100 éves évfordulóján kerülne sor.

A 2 m magas, 64 cm alapszélességű obeliszkek oldalainak felső részére felkerül a hegyivadászok jelvénye- a stilizált fenyőág, a CIREȘOAIA, illetve a COȘNA, valamint a „1917-2017- 100 év telt el a tűzkeresztség óta” felirat. Az előlapon Első Világháborús egyenruhás hegyivadász profilja lesz látható egy hucul ló társaságában. Efölött Ferdinánd király száma, ugyanis az ő idejében alakult a hegyivadász fegyvernem. „legyen tudtára a következő nemzedéknek, hogy mi meghoztuk az áldozatot nemzetünk egyesítés érdekében”.

Aki szeretne hozzájárulni az emlékművek megvalósítási költségeihez az a Transilvania Banknál, LICHE LUCIAN névre nyitott számlára utalhatja a kívánt összeget lejben RO84BTRLRONCRT0394880101.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy