28 februarie – Ziua Protecţiei Civile în România

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În fiecare an, pe data de 28 februarie sărbătorim Ziua Protecției Civile din România, iar anul acesta se împlinesc 89 de ani de protecție civilă în România.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita îmbracă, de două ori pe an, haina de sărbătoare – pe 28 Februarie – Ziua Protecției Civile din România și pe 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România. Este singura instituție cu dublă aniversare, iar particularitatea a apărut în urmă cu 18 ani, când s-a înființat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita prin fuzionarea Grupului de Pompieri cu Inspectoratul Județean de Protecție Civilă.

Semnificația acestei zile de 28 februarie își are originea în anul 1933, dată la care Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal, prin care se aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.

Conceptul de protecție civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952 (prin decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952), apoi apărarea locală antiaeriană îşi schimbă denumirea în apărare civilă în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de „protecție civilă” (în Legea apărării naţionale nr. 45 din 01 iulie 1994).

Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar la nivel local de către Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.

Scopul este protecția și sprijinul populaţiei, exploatând operativ mijloacele pe care le avem la dispoziție. Iar aceste două obiective sunt misiunea de zi cu zi a pompierilor din serviciile profesioniste pentru situații de urgență.

Ultimii ani au fost marcați de misiunile specifice pandemiei de COVID-19, ne-am adaptat, am intervenit fără ezitare, iar acum vecinii noștri ucraineni au nevoie de sprijin și suntem pregătiți să acordăm ajutor alături de toți cei care s-au dedicat acestei misiuni umanitare.

Suntem alături de dumneavoastră în orice moment, din zi sau din noapte, gata să intervenim în cel mai scurt timp posibil.

***

             Numită şi „arma vieţii”, având ca deviză motto-ul „Cu viaţa mea, apăr viaţa”, Protecţia Civilă este o componentă necombatantă a apărării naţionale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora. O populaţie mai bine pregătită va fi mai puţin luată prin surprindere de un eveniment inopinat, va acţiona cu mai multă precizie şi promptitudine şi va reveni mai repede la starea de normalitate. În continua sa perfecţionare şi modernizare, Protecţia Civilă rămâne o componentă importantă a forţelor de apărare a ţării destinată să asigure protecţia populaţiei şi a bunurilor materiale, salvarea răniţilor, acordarea primului ajutor, limitarea şi lichidarea urmărilor atacurilor din aer şi participarea la înlăturarea urmărilor unor calamităţi.

             De la înfiinţare până în prezent, indiferent de apartenenţa la diferite ministere sau denumirile pe care le-a avut, Protecţia Civilă a rămas o componentă de bază a sistemului securităţii naţionale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate

                        ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy