Február 28. – Polgári Védelem Napja Romániában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Minden év február 28-án ünnepeljük a polgári védelem napját Romániában, idén 89 éve létezik a polgári védelem Romániában.

A Hargita Megyei Oltul Vészhelyzeti Felügyelőség évente kétszer viseli az ünnepi ruhát – február 28-án – Romániában a polgári védelem napján, szeptember 13-án – a romániai tűzoltók napján. Ez az egyetlen intézmény, amelynek dupla évfordulója van, és a sajátosság 18 éve jelentkezett, amikor a Tűzoltóság és a Megyei Polgári Védelmi Főfelügyelőség összevonásával megalakult a Hargita Megyei Oltul Vészhelyzeti Felügyelősége.

Ennek a február 28-i napnak a jelentősége 1933-ban gyökerezik, amikor II. Károly király aláírta a Királyi Főrendeletet, amely jóváhagyta a „Légi támadások elleni passzív védelem működési szabályzatát” azzal a céllal, hogy „korlátozza a légi támadások hatását a terület lakosságára és erőforrásaira, akár közvetlen védelmének biztosításával, akár a támadások hatékonyságának csökkentésével.”

A polgári védelem fogalma 1952-ben a „passzív védelemből” a „helyi légvédelemmé” fejlődött (1952. január 17-i 24. számú rendelettel), majd a helyi légvédelem 1978-ban polgári védelemre változtatta a nevét, ill. 1994-ben hivatalosan „polgári védelemnek” nevezik (az 1994. július 1-i 45. számú honvédelmi törvényben).

A polgári védelem feladatkörét ma a Vészhelyzeti Főfelügyelőség, helyi szinten pedig a Megyei Vészhelyzeti Felügyelőség látja el.

A cél a lakosság védelme és támogatása, a rendelkezésünkre álló eszközöket operatívan kihasználva. Ez a két cél pedig a hivatásos tűzoltók mindennapi küldetése a katasztrófavédelemben.

Az elmúlt néhány év a COVID-19 világjárvány különleges küldetéseinek jegyében telt, alkalmazkodtunk, habozás nélkül beavatkoztunk, és most ukrán szomszédainknak támogatásra van szükségük, és készek vagyunk segíteni mindazoknak, akik elkötelezték magukat ennek a humanitárius küldetésnek.

Mindig Önök mellett vagyunk, éjjel-nappal, készen állunk a mielőbbi beavatkozásra.

***

Az „élet fegyvernemének” is nevezett, „Életemmel védem az életet” mottóval a Polgári Védelem a honvédelem azon nem harci eleme, amely a lakosság, az anyagi javak védelmét szolgáló intézkedéseket foglalja magába, háború, vagy katasztrófa esetén, biztosítva a túléléshez szükséges feltételeket. A jobban felkészült lakosságot kevésbé érik meglepetések egy váratlan eseményen, pontosabban és gyorsabban cselekszik, és hamarabb visszatér a normális kerékvágásba. Folyamatos fejlesztése és korszerűsítése során a polgári védelem továbbra is az ország védelmi erőinek fontos eleme, amely a lakosság és a vagyon védelmét, a sebesültek mentését, az elsősegélynyújtást, a légicsapások következményeinek korlátozását és felszámolását, valamint a katasztrófaelhárításban való részvételt hivatott biztosítani.

A polgári védelem megalakulásától napjainkig, függetlenül attól, hogy különböző minisztériumokhoz tartozott, vagy elnevezésétől függetlenül a nemzetbiztonsági rendszer kulcsfontosságú eleme maradt, amelynek célja a katasztrófák megelőzése és csökkentése, a lakosság, a vagyon és a környezet védelme vészhelyzetek esetén, fegyveres konfliktusok negatív hatásai és következményeik operatív megszüntetése, valamint az érintettek túléléséhez szükséges feltételek biztosítása.

  • ISU Hargita, Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy