Peste o sută de câini arctici – la primul concurs de atelaje canine din acest sezon

0

Articol disponibil în: Română

Peste o sută de câini arctici, din toată țară, au participat, în acest weekend, în comuna harghiteană Ciumani, la primul concurs de atelaje canine din acest sezon, competiția fiind una extrem de gustată de zecile de spectatori.

Încă de dimineață, câinii din rasele Malamut de Alaska, Husky Siberian sau Samoyed s-au arătat a fi extrem de nerăbdători să pornească în cursă, iar bucuria era și mai mare atunci când își vedeau stăpânii sau pe musheri că le pregătesc hamurile și atelajele.

Traseul, amenajat la marginea comunei Ciumani, a fost unul destul de ușor, iar cele 28 de echipaje au parcurs distanțe diferite, în funcție de numărul de câini. Chiar dacă cel mai lung traseu nu a depășit zece kilometri, unii dintre musheri au fost puși în dificultate de faptul că au existat porțiuni acoperite de gheață.

Bencze Tibor, din Miercurea Ciuc, un veteran al concursurilor de acest gen din România, a avut câteva mici ”accidente” pe traseu, în urma cărora i s-a rupt și una dintre frânele atelajului, dar recunoaște că, în ciuda acestor inconveniente, cei opt câini cu care a intrat în concurs, majoritatea rasa Husky Siberian, au fost foarte fericiți pentru că au participat la primul concurs din an.

Acesta susține că participă la concursuri doar din plăcere, fără a avea ambiții pentru a fi pe podium, și nu și-ar vedea viața fără câinii pe care îi iubește ca pe membrii familiei.

Un alt musher renumit este Parajdi Zoltan, din Miercurea Ciuc, care a participat la competiție tot cu un atelaj de opt câini, rasa Husky Siberian, reușind să termine traseul fără probleme. El a precizat că lipsa zăpezii a anulat primul concurs din an, de la Băile Tușnad, și i-a determinat pe unii dintre musheri să meargă în munți cu câinii, pentru antrenamente.

În acest an, în premieră națională, la concursul de la Ciumani au fost prezentați publicului larg și doi câini de Groenlanda, aflați în coproprietatea arhitectului Răzvan Bârsan din București, pasionat de concursurile de atelaje canine, și a lui Rică Grosu și Marianei Vrabie, din Bălan, cunoscuți crescători de câini Malamuți și unii dintre musherii cu cele mai bune rezultate din România.
Răzvan Bârsan a declarat pentru AGERPRES că a schimbat trei avioane și trei trenuri pentru a ajunge la Cercul Polar, de unde l-a adus în România pe Sky, un câine de Groenlanda de câteva luni, care i s-a alăturat Sierei, o femelă din aceeași rasă adusă de Rică Grosu din Germania.

Concursul de la Ciumani a fost primul din calendarul competițional al anului și va fi urmat de competiții similare care se vor desfășura la Borsec, Lacu Roșu, dar și în județele Cluj sau Suceava.

AGERPRES — (A, AS — autor: Gina Ștefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Mihaela Pană)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy