4 August 1919 – intrarea victorioasă a Armatei Române în Budapesta și sfârșitul regimului comunist al lui Bela Kun

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În anul 1919, într-o Europă încă zguduită de războaie și revoluții, un eveniment de o importanță majoră a avut loc în centrul continentului: intrarea victorioasă a Armatei Române în Budapesta, marcând sfârșitul regimului comunist instaurat de Bela Kun.

La 21 martie 1919, într-o Ungaria învinsă și dezorganizată în urma Primului Război Mondial, Bela Kun, un fost prizonier de război în Rusia și convertit la ideologia bolșevică, a instaurat un regim comunist. Acest regim, cunoscut sub numele de Republica Sovietică Ungară, a durat doar 133 de zile, dar a lăsat în urmă o amprentă profundă în istoria Ungariei.

În timpul regimului său, Bela Kun a încercat să implementeze reforme radicale, inclusiv naționalizarea industriei și a agriculturii, abolirea titlurilor nobiliare și instaurarea educației gratuite. Cu toate acestea, aceste măsuri, împreună cu represiunea brutală a opoziției, au dus la haos economic și social.

În acest context, Armata Română, sub comanda generalului Traian Moșoiu, a început o ofensivă împotriva forțelor lui Bela Kun. La 4 august 1919, trupele române au intrat victorioase în Budapesta, marcând sfârșitul regimului comunist.

Intrarea Armatei Române în Budapesta nu a fost doar o victorie militară, ci și o victorie ideologică. Ea a marcat sfârșitul unei perioade de instabilitate și haos în Ungaria și a deschis calea către reinstaurarea ordinii și stabilității.

Cu toate acestea, prezența Armatei Române în Budapesta a fost de scurtă durată. Sub presiunea Aliaților, trupele române s-au retras din Ungaria la începutul anului 1920, lăsând în urmă o țară profund marcată de evenimentele anului precedent.

Intrarea victorioasă a Armatei Române în Budapesta în 1919 rămâne un moment de referință în istoria României și a Europei, un simbol al rezistenței împotriva extremismului și al luptei pentru libertate și democrație.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy