1919 augusztus 4. – a román hadsereg győztesen bevonul Budapestre, Kun Béla kommunista rendszere véget ér

0

Articol disponibil în: Magyar Română

1919-ben, a háborúk és forradalmak által még mindig megrázott Európában, a kontinens közepén nagy jelentőségű esemény történt: a román hadsereg győztesen bevonult Budapestre, ami a Kun Béla által bevezetett kommunista rendszer végét jelentette.

1919 március 21-én az első világháborút követő, legyőzött és szervezetlen Magyarországon Kun Béla, a bolsevik ideológiára áttért egykori oroszországi hadifogoly, kommunista rendszert hozott létre. Ez a Magyar Tanácsköztársaság néven ismert rendszer mindössze 133 napig tartott, de mély nyomot hagyott a magyar történelemben.

Kun Béla rendszere alatt radikális reformokat próbált végrehajtani, többek között az ipar és a mezőgazdaság államosítását, a nemesi címek eltörlését és az ingyenes oktatás bevezetését. Ezek az intézkedések azonban az ellenzék brutális elnyomásával együtt gazdasági és társadalmi káoszhoz vezettek.

Ezzel összefüggésben a román hadsereg Traian Moșoiu tábornok parancsnoksága alatt támadást indított Kun Béla erői ellen. A román csapatok 1919. augusztus 4-én győztesen bevonultak Budapestre, ami a kommunista rendszer végét jelentette.

A román hadsereg budapesti bevonulása nemcsak katonai, hanem ideológiai győzelem is volt. Véget vetett az instabilitás és a káosz időszakának Magyarországon, és megnyitotta az utat a rend és a stabilitás helyreállítása előtt.

A román hadsereg budapesti jelenléte azonban rövid életű volt. A szövetségesek nyomására a román csapatok 1920 elején kivonultak Magyarországról, és egy olyan országot hagytak maguk után, amelyet mélyen megsebeztek az előző év eseményei.

A román hadsereg 1919-es győztes bevonulása Budapestre Románia és Európa történelmének meghatározó pillanata maradt, a szélsőségekkel szembeni ellenállás, valamint a szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelem szimbóluma.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy