Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

45 de ani de la cel mai devastator cutremur din istoria României

La 4 martie 1977, ora 21:22, un seism de 7,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Vrancea, a zguduit întreaga ţară.

Cutremurul a provocat prăbușirea sau avarierea gravă a sute de imobile, sub ruinele cărora au fost prinse mii de victime, precum și avarierea a mii de alte clădiri de locuințe, unități spitalicești, școli și instituții de învățământ superior, grădinițe, creșe de copii, cămine-internat, așezăminte culturale și monumente istorice. În doar un minut și-au pierdut viața 1.578 de oameni, iar  peste 11.000 au fost răniţi, cei mai mulţi în Bucureşti.

În țară, cele mai afectate județe au fost Teleorman, Dolj, Ilfov, Prahova, Iași, Vaslui, Buzău, Vrancea.

Numeroase clădiri din Buzău, Ploiești, Craiova, Zimnicea, Alexandria, Focșani, Iași, Bârlad, Vaslui și alte localități au suferit avarii grave.

La 5 martie 1977, a doua zi după producerea cutremurului, a fost instituită, prin decret prezidenţial, starea de necesitate pe întreg teritoriul ţării. În dimineaţa de sâmbătă, 5 martie, preşedintele Nicolae Ceauşescu a revenit în ţară din vizita pe care o efectua în Republica Federală Nigeria.

În urma cutremurului din 4 martie 1977, și-au pierdut viața multe personalități ale vieții culturale, artistice și științifice: Toma Caragiu, Anatol Emilian Baconsky, Savin Bratu, Alexandru Ivasiuc, Mihai Gafița, Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Doina Badea, Alexandru Bocăneț, Eliza Petrăchescu, Liviu Popa, Mihaela Mărăcineanu, fizicianul academician Florin Ciorăscu.

ISU Harghita – REGULI DE COMPORTARE LA CUTREMUR

La prima mişcare a pământului, va trebui să:
Dacă sunteţi într-o clădire, adăpostiţi-vă sub o masă, un pat, etc. Nu părăsiţi clădirea pe timpul cutremurului. Pentru a vă proteja de căderile de obiecte (televizor, etajere, geamuri sparte….)
Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri şi cabluri electrice; dacă nu puteţi, adăpostiţi-vă sub un paravan Pentru a vă proteja de căderile unor  părţi de construcţie
Dacă sunteţi în maşină, opriţi la distanţă de construcţii şi cabluri electrice. Rămâneţi în vehicul. Pentru a vă proteja de căderile unor părţi de construcţie
După prima replică, trebuie să:
Ascultaţi posturile de radio Pentru a cunoaşte instrucţiunile de urmat
Opriţi gazul şi electricitatea. Să nu existe nici o flacără sau ţigară aprinsă. Pentru a evita orice risc de explozie sau incendiu
Evacuaţi locul luând cu dumneavoastră actele de identitate, un radio cu baterii, o lanternă şi baterii de schimb, îmbrăcăminte călduroasă, medicamentele personale Pentru a aştepta forţele de intervenţie
Nu folosiţi liftul Pentru a evita să rămâneţi blocaţi în lift
Nu intraţi într-o clădire afectată Pentru a evita accidentele determinate de căderea unor părţi de construcţii
Nu mergeţi la şcoală să vă căutaţi copii

Şcoala se ocupă de ei
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.