8 aprilie – 50 de ani de la celebrarea Zilei Internaționale a Rromilor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ziua internatională a Rromilor – este o celebrare a afirmării identitătii culturale și naţionale a minorității romilor în întreaga lume.

În 1971 la Orpington, lângă Londra, a avut loc primul congres mondial al reprezentanţilor etniei rrome, ocazie cu care a fost acreditat oficial termenul „rromi”, spre a-i desemna pe membrii etniei.
La reuniune, au participat 23 de reprezentanţi din statele: Cehoslovacia, Finlanda, Norvegia, Franţa, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Irlanda, Spania şi Iugoslavia, dar şi observatori din Belgia, Canada, India şi Statele Unite. Cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaţionale, drapelul format din două culori, jumătatea de jos fiind verde, ca simbol al câmpurilor înverzite, iar cea de sus fiind albastră, simbolizând cerul senin; la mijlocul steagului, este înfăţişată o roată de culoare roşie, care
simbolizează nomadismul, spiritul călător al etniei, dar care aminteşte, totodată, de vechea roată indiană a sorţii şi imnul rromilor ‘„Gelem, Gelem’”, compus de muzicianul Jarko Jovanovic.
În Romania sărbătorim ZIUA RROMILOR din 2006, pe baza Legii nr. 66/2006 adoptată de Parlamentul României.

8 aprilie 2021- 50 de ani de la Primul Congres Mondial, 50 de ani în care, în această zi, rromii celebrează cultura, limba, originea, unitatea, tradiţiile. Comemorează rromii ucişi în anii celui de-al Doilea Război
Mondial, dar şi pe cei care au suferit persecuţii, au fost închişi şi deportaţi în lagăre de exterminare în timpul regimurilor fasciste din numeroase ţări europene.

Cu acest prilej, Asociaţia „GI RROMANO” – Harghita trage un semnal de alarmă faţă de problemele cu care se confruntă rromii din județul Harghita și cere autorităţilor competente implicare și responsabilitate totală, adoptarea de măsuri concrete în procesul de incluziune și dezvoltare a comunităţilor de rromi, dar și în rezolvarea problemelor cu care se confruntă rromii în această perioadă dificila (cazul Şumuleu-Ciuc).

Mulți membri ai comunităţilor de rromi nu beneficiază de educatie, de îngrijire medicală sau de protecție socială corespunzătoare, uneori nici măcar de condiţii minime de viată, mulţi dintre ei fiind adesea expuşi la diverse forme de discriminare sau chiar de excludere socială.
Totodată, îndemnăm rromii la unitate, deoarece este foarte important să fim uniţi în aceste momente dificile.
Dorim să respectăm legile țării noastre, să fim responsabili pentru ziua de mâine, pentru viitorul copiilor nostri, dar și să luptăm împreună pentru respectarea drepturilor, pentru păstrarea și promovarea culturii noastre rromani.

DUMNEZEU SĂ BINECUVÂNTEZE TOŢI RROMII DIN LUME!

OPRE RROMA!

BUT BERSA ANGLE !

Prof. Core Maria

Preş. Asociaţia Culturală „Gi Rromano”- Harghita

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy