Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

52 de ani de la celebrarea Zilei Internaționale a Rromilor

8  Aprilie – Ziua Internatională a Rromilor – este o celebrare a afirmării identitătii culturale și naţionale a minorității rromilor în întreaga lume.

 

În 1971, la Orpington, lângă Londra, a avut loc primul congres mondial al reprezentanţilor etniei rrome, ocazie cu care a fost acreditat oficial termenul ”rromi’, spre a-i desemna pe membrii etniei.

Cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaţionale, drapelul format din două culori, jumătatea de jos fiind verde, ca simbol al câmpurilor înverzite, iar cea de sus fiind albastră, simbolizând cerul senin; la mijlocul steagului, este înfăţişată o roată de culoare roşie, care simbolizează nomadismul, spiritul călător al etniei, dar care aminteşte, totodată, de vechea roată indiană a sorţii şi imnul  rromilor ”Gelem, Gelem”, compus de muzicianul Jarko Jovanovic.

În România, sărbătorim ZIUA RROMILOR  din 2006, pe baza Legii nr. 66/2006  adoptată de Parlamentul României.
Cu acest prilej, anul acesta,  Asociaţia „GI RROMANO” a lansat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judetean Harghita un concurs de desene cu tema „ȚIGANCA ȘI PRIVEGHETOAREA”, după povestirea scriitoarei rrome Luminita Mihai Cioabă.

La sediul Asociatiei a ajuns mai mult de 150 de desene din tot cuprinsul județului Harghita. Copiii români, maghiari și rromi, au participat la concursul organizat de către Asociația noastră. Mulțumim profesorilor coordonatori, pentru că au înțeles intenția și mesajul nostru. Desenele vor fi expuse la diferite evenimente culturale specific rrom din județul nostru, premiile copiilor vor fi trimise prin postă.

(Despre concurs revenim cu detalii)

8 aprilie – INTERNATIONAL ROMANI DAY, prilej cu care Asociația ,,GI RROMANO”, trage din nou un semnal de alarmă faţă de problemele cu care se confruntă rromii din județul Harghita. Cerem autorităţile centrale si locale competente la implicare și responsabilitate totală. Vrem măsuri concrete în procesul de incluziune și dezvoltare a comunităţilor de rromi, dorim  rezolvarea problemelor cu care se confruntă zi de zi.

Mulți membri ai comunităţilor de rromi din Harghita,  nu beneficiază de educatie, de îngrijire medicală sau de protecție socială corespunzătoare, mulţi dintre ei fiind adesea expuşi la diverse forme de discriminare sau chiar de excludere socială.

Totodată, cerem ca întreaga comunitate rromă din județul Harghita, în special tinerii, să își asume cu curaj identitatea de rrom și să dovedească că pot fi cetățeni model ai acestei țări și ai Europei , astfel încât să putem schimba imaginea negativă ce ne însoțește uneori … îndemnăm rromii la unitate, deoarece este foarte important să fim uniți…Să fim responsabili pentru ziua de mâine, să luptăm împreună pentru respectarea  drepturilor și  pentru păstrarea și promovarea  valorilor culturii noastre rromani.

                               DUMNEZEU SĂ BINECUVÂNTEZE TOŢI RROMII DIN LUME!

                                                                         OPRE RROMA!

                                                                         BUT BERSA ANGLE !!!                  

 

                                                                            Prof. Core Maria

                                                            Preş. Asociaţia „Gi Rromano”
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.