8 Aprilie – Ziua Internațională a Rromilor! La mulți ani tuturor rromilor!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 În  fiecare an , în data de 8 Aprilie, sărbătorim  Ziua Internațională a Rromilor. Este o celebrare a afirmării identității culturale și naţionale a minorității rromilor în întreaga lume.

                                                                                               

Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Congresul Mondial al Rromilor, desfăşurat la Londra, în anul 1971, unde s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Rromilor din întreaga lume, a fost adoptat, imnul internaţional al rromilor, cântecul „Gelem, gelem” şi steagul internaţional al rromilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

În ceas de sărbătoare, nu putem să nu ne uitam înapoi în istorie și să nu ne aducem aminte de situații critice in care au fost supuși romii..în spațiul românesc.
Rromii au fost atestați documentar în urmă cu peste 500 de ani, ca robi domnești și mănăstirești. Sclavia, dezrobirea, legarea de glie a rromilor, începutul luptei pentru emancipare politică și culturală din perioada interbelică, problema rromilor  în regimul Antonescu, execuțiile sumare, pogromurile, deportările în Transnistria, sau în lagărele de exterminare naziste, ori politica de asimilare forțată a rromilor și de sedentarizare a celor nomazi, cu negarea dreptului la identitate în timpul dictaturii comuniste, sunt realități istorice incomode.
Cu tristete, realizăm că chiar dacă suntem o nație care a trăit robia, holocaustul, asimilarea fortată, excluderea socială, dar din păcate și astăzi încă suntem evacuati, fugăriți, segregați și discriminați în toată Europa.
Dar în ciuda tuturor prejudecăților și stereotipurilor, rromii nu și-au pierdut identitatea etnică.
Dimpotrivă. Luptă pentru drepturi și egalitate de șansă.

Cu acest prilej, Asociaţia „GI RROMANO”  trage un semnal de alarmă la problemele cu care se confruntă rromii din județul Harghita și cere autorităţilor locale si judetene implicare și responsabilitate.
Cerem adoptarea de măsuri concrete în procesul de incluziune și dezvoltare a comunităților de rromi din judetul Harghita, dar și rezolvarea problemelor cu care se confruntă în această perioadă (cazul Şumuleu-Ciuc 33 si din Arena sportivă ,,Eros Zsolt” din Miercurea Ciuc). Mulți membri ai comunităţilor de rromi nu beneficiază de educație, de îngrijire medicală sau de protecție socială corespunzătoare, uneori nici măcar de condiţii minime de viată, mulți dintre ei fiind adesea expuși la diverse forme de discriminare sau chiar de segregare sau  excludere socială.
Totodată, cerem comunități rromilor din județul Harghita, în special tinerilor, să își asume cu curaj identitatea de rrom și să dovedească că pot fi cetățeni model ai acestei țări și ai Europei, cu respect față de legile și valorile ei, astfel încât să putem schimba imaginea negativă ce ne însoțește uneori ..îndemnăm rromii la unitate, deoarece este foarte important să fim uniţi în aceste momente dificile. Să fim responsabili pentru ziua de mâine, să luptăm împreună pentru respectarea drepturilor și  pentru păstrarea și promovarea  valorilor culturii noastre rromani.

Dumnezeu să binecuvânteze toti rromii!
Opre Rroma!
But Bersa Angle!!!

Prof.Core Maria

Pres.As.Cult.,,Gi Rromano”- ,,Suflet Rromano”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy