Borboly Csaba: „Uciderea ilegală a urşilor poate pune în pericol supravieţuirea speciei”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În urma reuniunii bilaterale organizată de FACE – Federația Asociațiilor de vânătoare și conservare a UE pe tema uciderii ilegale a carnivorelor mari și beneficiile potențiale ale vânătorii de carnivore mari, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghit a organizat în data de 7 martie o ședință online cu instituțiile și specialiștii în domeniu din județul Harghita.

Conform studiilor sociologice la nivel european, realizate de FACE, în absența cotei de vânătoare bazată pe date științifice, toleranța populației față de carnivorele mari este atât de redusă încât se recurge la mijloace ilegale. Acest lucru ar putea pune în pericol supraviețuirea speciei.

Prin urmare, FACE i-a solicitat lui Borboly Csaba să reprezinte în Comitetul European al Regiunilor importanța managementului eficient în regiunile cu pagube însemnate cauzate de carnivorele mari pentru a crește gradul de toleranță al populației, care se poate realiza prin vânătoare reglementată corespunzător. După cum a spus Borboly Csaba, la întâlnire, se dorește realizarea unui studiu cu date privind toleranța populației față de urs.

Pentru a proteja specia este nevoie de managementul populației bazat pe date științifice. Există sondaje la nivel european conform cărora lipsa reglementării legale a populației pune în pericol specia, iar uciderea ilegală a urșilor în zona noastră ar putea reprezenta o amenințare pentru specie. Populația și asociațiile de vânătoare au rămas fără mijloace legale. Este nevoie de un studiu cuprinzător care să măsoare nemulțumirea populației la scară largă și să furnizeze date concrete pe care le putem prezenta UE. De asemenea, voi reprezenta joi această problemă la o ședință ordinară a Comisiei pentru Mediu, Schimbări Climatice și Energie (ENVE)”,  a declarat președintele Consiliului Județean Harghita.

  • informații furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy