Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borboly Csaba: A törvénytelen medveirtás veszélyeztetheti a faj fennmaradását

Az Európai Vadászati és Természetvédő Szervezetek Föderációjának (FACE – European Federation for Hunting and Conservation) képviselőivel a nagyragadozókkal való együttélés témájában való tanácskozásokat követően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke online megbeszélésre hívta a Hargita megyei érintett intézményeket és szakembereket március 7-én.

A FACE európai szinten végzett szociológiai tanulmányai szerint tudományosan megalapozott vadászati ​​kvóta hiányában a lakosság nagyragadozókkal szembeni toleranciája olyan alacsony, hogy illegális eszközöket alkalmaznak. Ez számos példány illegális kiirtásához vezethet, ami veszélyezteti a faj fennmaradását.

A FACE együttműködésre hívta Borboly Csabát, hogy a Régiók Bizottságában képviseljék a populációszabályozás fontosságát azokban a régiókban, ahol magas a nagyragadozók okozta károk aránya, és ezáltal csökkent a lakossági elfogadottságuk. Mint azt Borboly Csaba a megbeszélésen elmondta, egy tanulmányt szeretnének készíttetni, amely konkrét adatokkal szolgál a lakosság medvék iránti elfogadottságáról.

„A faj védelme érdekében szükség van a tudományosan megalapozott populációszabályozásra. Európai szinten vannak felmérések arra vonatkozóan, hogy a törvényes populációszabályozás hiánya veszélyezteti a fajt, térségünkben a törvénytelen medveirtás veszélyt jelenthet a fajra. A lakosság és a vadásztársaságok törvényes eszközök nélkül maradtak. Egy átfogó tanulmányra van szükség, amely a lakossági elégedetlenséget méri fel széleskörűen, és konkrét adatokkal szolgál, amit az EU-nak tudunk közölni. Ezt az ügyet a Régiók Bizottsága Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügyi szakbizottságának (ENVE) csütörtöki soros ülésén is képviselni fogom”-emelte ki Hargita Megye Tanácsának elnöke a tanácskozáson.

  • Hargita Megye Tanácsa sajtóirodájának tájékoztatójaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.