ISU Harghita: Trei incendii provocate de coșurile de fum, în interval de patru ore

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul zilei de ieri, 9 ianuarie a.c., pompierii militari harghiteni au acționat pentru stingerea a trei incendii izbucnite, cel mai probabil din cauza coșurilor de fum, la locuințe situate în localitățile Ocna de Jos, Toplița și Gheorgheni.

Nu de puține ori am evidențiat pericolul reprezentat de utilizarea necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire a locuințelor. Din păcate, cele 3 incendii înregistrate ieri, la nivelul judeţului nostru, sunt dovada faptului că necurățarea coșului de evacuare a fumului, amplasarea ori neprotejarea termică a acestuia față de materialele combustibile pot duce la astfel de evenimente. Din fericire, nu au fost locatari răniți, iar pagubele materiale au fost limitate, prin protejarea vecinătăților.

Astfel, ieri după-amiază, în jurul orei 16.00, pompierii Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Praid au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din satul Ocna de Jos, comuna Praid. Evenimentul, generat, cel mai probabil, de un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, s-a soldat cu arderea unei suprafețe de circa 3 metri pătrați din acoperișul și peretele casei.

În jurul orei 17.35, echipajele Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs din cauza unui coș de fum necurățat de funingine, la un bloc de locuințe de pe strada Victor Babeș din municipiul Toplița. Pompierii militari au stins rapid incendiul, împiedicând producerea de pagube materiale.

În seara aceleiași zile, în jurul orei 20.15, pompierii Detașamentului Gheorgheni au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la coșul de fum al unei locuințe de pe strada Kossuth Lajos din municipiu, reușind să împiedice producerea de daune materiale. Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o tot coșul de fum necurățat de funingine.

În contextul temperaturilor scăzute înregistrate la nivelul județului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” Harghita reaminteşte cetățenilor faptul că burlanele şi coşurile de fum reprezintă una din cauzele frecvente de incendiu în lunile reci ale anului.

Împrejurările determinante ale unor astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori etc.), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.

Astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coșurile de fum trebuie curățate periodic, verificate și reparate de persoane specializate și autorizate. Un coș înfundat sau parțial blocat poate provoca incendii și vă poate pune în pericol siguranța familiei și a casei. Necurățarea coșului de fum duce la înfundarea acestuia cu funingine și alte reziduuri rezultate în urma arderilor, iar uneori poate duce la auto-aprinderea coșului de fum. Un coș de fum înfundat crește riscul intoxicării cu monoxid de carbon, din cauza faptului că fumul nu poate fi evacuat.

În podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior și pe exterior și se dau cu var, pentru a se putea observa cu ușurință eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. De asemenea, coșurile de fum se vor izola față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a coșului cu 25 cm, iar în spațiul dintre coș planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.

Totodată, se interzice folosirea improvizațiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montarea acestora pe lângă pereții combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

De asemenea, în ultimele 48 de ore, salvatorii harghiteni au acționat în 14 solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență, în urma cărora 14 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD. În afara acestor situații, echipajele operative au mai intervenit pentru stingerea unui incendiu la un tomberon de deșeuri, în Miercurea Ciuc și la o misiune de asistență persoană, în satul Capu Corbului, comuna Corbu.

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei!

NU UITAȚI! Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.                   

                                                                                      COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy