Premii pentru elevii care știu cum e cu ”Ținutul Analfabeților”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În data de 13 decembrie a avut loc la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc premierea elevilor și profesorilor din Harghita care au obținut locurile 1-3 la olimpiadele organizate în anul școlar 2017-2018. Organizatorii, Consiliul Județean și ISJ Harghita au uitat să-i premieze pe elevii și profesorii meritorii din ciclul gimnazial care au avut rezultate deosebite la limbile engleză și germană, dar nu au uitat de cei care au avut rezultate la o materie cu valoare locală, gen istoria secuilor.

Și, pentru că veni vorba de istoria și limba secuilor: credem că totul este o invenție nefericită frumos ambalată și servită maghiarilor din Harghita! Vă spunem asta pentru că am căutat o persoana care să ne traducă articolele în alfabetul secuiesc sau rune secuiești cum se spune corect. Răspunsul neoficial al unor personalități maghiare au fost să ne vedem de treaba noastră că nu găsim traducător și dacă îl găsim nu știe aproape nici un maghiar să citească ce e scris în alfabetul secuilor. Gluma foarte proastă a unui profesor maghiar sătul de scandalurile pe tema autonomiei a fost că ar trebui să se cheme Ținutul Analfabeților, pentru că 99% din ce care trăiesc în așa zisul Ținut Secuiesc nu știu să citească și să scrie în limba a cărui nume vor să o dea ținutului.

Iosub Robert

PS: Este foarte proastă gluma cu Ținutul Analfabeților dar fiind spusă de un universitar maghiar care își argumenta gluma nefericită pe niște adevăruri am considerat că e bine de menționat deși nu suntem de acord cu formularea și nu recomandăm nimănui să folosească așa ceva când vorbește despre maghiarii din România, care sunt niște oameni absolut deosebiți și nu merită o asemenea asociere jignitoare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy