Parchetul din Miercurea-Ciuc a clasat dosarul referitor la crucile din lemn amplasate în cimitirul militar din Valea Uzului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Parchetul din Miercurea-Ciuc a decis să claseze fără începerea urmării penale dosarul inițiat în legătură cu amplasarea a 150 de cruci din lemn în cimitirul militar din Valea Uzului. Această acțiune a fost realizată anul trecut de către organizația naționalistă Calea Neamului, conform anunțului portalului de știri Maszol.ro, care a prezentat postarea publicată de către Mihai Tîrnoveanu, liderul organizației, pe pagina sa de Facebook, informează agenția maghiară de știri MTI.

Tîrnoveanu a subliniat că mai multe plângeri au fost depuse împotriva sa de către președintele Consiliului Județean Harghita, Primăria din Sânmartin și Alianța Maghiară din Transilvania (AMT), iar parchetul a comasat dosarele pentru analiză.

Printre acuzațiile formulate se numără instigarea publică, incitarea la ură, violență și discriminare, instigarea la distrugere, instigarea la tulburare de posesie, precum și profanarea de morminte și executarea fără autorizație de construire a unor lucrări în cimitir.

Conform deciziei parchetului, primele acuzații nu au putut fi susținute. În ceea ce privește ridicarea celor 150 de cruci din lemn, s-a constatat că, deși există posibilitatea ca acestea să fi fost amplasate fără autorizație, această acțiune nu constituie o infracțiune penală, deoarece cimitirul militar din Valea Uzului nu se află în zona de protecție a monumentelor istorice, conform portalului transilvănean, citând din postarea lui Tîrnoveanu.

În replică, Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, a declarat că vor contesta această decizie, considerând motivarea inacceptabilă. Acesta a afirmat că vor continua demersurile la Judecătoria Miercurea-Ciuc.

Primarul din Sânmartin, Sándor Birtalan, a exprimat și el intenția de a ataca decizia Parchetului, precizând că au un acord cu Consiliul Județean Harghita și că avocații lor lucrează pentru acest scop, conform declarației făcute pentru portalul de știri Szekelyhon.ro.

Crucile din lemn au fost instalate în iulie anul trecut în cimitirul militar de la Valea Uzului de către susținătorii organizației Calea Neamului, după ce prima lor ocupare a fost declarată ilegală de către justiția română, care a dispus îndepărtarea structurilor și simbolurilor amplasate în cimitir.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy