De ce România a ajuns să fie condusă de un minoritar sas și nu de unul ungur?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Profesor ULBS, despre relațiile româno-maghiare: „Trăim paralel după 100 de ani și asta nu mi se pare ok”.

Românii și maghiarii au nevoie de „momente politice istorice” pentru a începe reconcilierea, cum ar fi o îmbrățișare între premierii sau președinții din București și Budapesta. Despre relațiile româno-maghiare am discutat într-un interviu cu Csaba Szabó, asistent universitar la ULBS, în cadrul Facultății de Științe Socio Umane.

Csaba Szabó s-a născut la Satu Mare, iar după mai mulți ani de studii și cercetări în Ungaria, Germania și Italia, anul trecut a venit la Sibiu să le vorbească studenților despre istorie și patrimoniu.

Pe lângă domeniile dvs. de interes, ați scris și articole despre necesitatea reconcilierii dintre maghiari și români. Ca să începem discuția noastră, vă întreb direct: De ce nu se împacă românii cu ungurii?

Conflictele interetnice în Transilvania apar în secolul al XVIII-lea. Înainte nu știm niciun astfel de caz istoric documentat, în care românii, maghiarii, sașii sau oricine din Transilvania să aibă un conflict. Ele apar din două motive: 1. Atunci se formează nation building, adică formarea națiunilor: identitatea religioasă devine secundară și cea culturală devine primară. 2. Era Imperiul Austriac, care, știm bine, impune un conflict artificial între diferite comunități. Și asta persistă și azi.

Dar eu cred că între maghiari și români nu există un conflict cotidian. Cel puțin în orașe unde sunt comunități semnificative de maghiari – Satu Mare, Târgu Mureș, Cluj, Oradea – nu există un conflict permanent. Conflictul este generat de obicei de politică, de sus în jos. Foarte rar găsim invers – conflict izbucnit din societate care să devină politic.

De ce credeți că s-a ajuns ca România să fie condusă de un minoritar sas și nu de unul ungur. Credeți că se poate pe viitor să se întâmple asta?

Și Iohannis primește niște atacuri absolut absurde. Tocmai pentru că sașii nu au avut niciodată o atitudine naționalistă sau agresivă. Era o relație mult mai stabilă între români și sași, mai ales la sfârșitul secolului XIX, când sașii sunt marginalizați, pierd autonomia lor. Și nici conflicte etnice nu sunt cunoscute.

Eu zic că indiferent cine ajunge acolo, trebuie să fie un om pregătit, indiferent că e român, maghiar, sas, evreu sau oricine. Dar nu văd nicio șansă pentru maghiari, haideți să fim serioși. Important este ca să începem reconcilierea istorică. Trăim paralel după 100 de ani și asta nu mi se pare ok.

Articol integral pe turnulsfatului.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy