Miért vezeti Romániát egy szász kisebbségi és nem egy magyar?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A Lucian Blaga Egyetem tanára a román-magyar kapcsolatokról: „Egy párhuzamos világban élünk, és szerintem ez nincs rendben”.

A románoknak és magyaroknak „történelmi politikai pillanatokra” van szükségük a megbékélés megkezdéséhez, mint például, hogy a bukaresti és budapesti miniszterelnök összeölelkezzen. A román-magyar kapcsolatokról Szabó Csabá- val, a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem Társadalomtudományi Karának asszisztensével beszélgettem egy interjú keretében.

Szabó Csaba Szatmárnémetiben született, sokéves magyarországi, németországi és olaszországi tanulmányok után tavaly visszatért Nagyszebenbe, hogy az egyetemistáknak történelemről és örökségről tartson előadást.

Az ön érdeklődési körén kívül cikkeket írt a románok és magyarok köti megbékélés szükségességéről. Beszélgetés indítónak megkérdezem: Miért nem jönnek ki a románok a magyarokkal?

Erdélyben a nemzetiségek közti konfliktus a XVIII. században jelenik meg. Ezelőtti időből nincs tudomásunk dokumentált történelmi esetről, amikor románok, magyarok, szászok vagy Erdély bármely nemzetiségű lakosai konfliktusban lettek volna egymással. Két okból jelenik meg a konfliktus: 1. Akkor alakul ki a nemzetépítés, vagyis a nemzeteke alakulása: a vallási identitás másodlagossá válik, a kulturális identitás válik elsődlegessé. 2. Az Osztrák Birodalom volt az, amelyről jól tudjuk, hogy mesterséges konfliktust keltett fel a különféle közösségek között. És ez ma is fennáll.

De én úgy gondolom, hogy a magyarok és románok között nincs mindennapi konfliktus. Legalábbis azokban a városokban, ahol jelentős magyar közösség létezik- Szatmár, Marosvásárhely, Kolozsvár, Nagyvárad- nincs állandó konfliktus. A konfliktust a politika generálja, fentről lefelé. Nagyon ritka fordítva- az olyan konfliktus, amelyik a társadalomból indul és politikaivá válik.

Miért gondolja, hogy Romániát egy szász kisebbségi vezeti és nem egy magyar? Gondolja, hogy a jövőben ez megtörténhet?

Iohannis is teljesen abszurd támadásokban részesül. Éppen azért, mert a szászoknak soha nem volt nacionalista vagy agresszív hozzáállásuk. A románok és szászok között sokkal stabilabb volt a kapcsolat, különösen a XIX század végén, amikor a szászokat kirekesztik és elvesztik autonómiájukat. Etnikai konfliktusok sem ismeretesek.

Azt mondom, hogy bárki kerül oda, felkészültnek kell lennie, függetlenül attól, hogy román, magyar, szász, zsidó vagy akárki. De nem látok esélyt a magyaroknak, legyünk komolyak. Fontos a történelmi megbékélés elkezdése. Párhuzamosan élünk 100 év elteltével, és ez nincs rendben.

A teljes cikk a turnulsfatului.ro-n olvasható.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy