La ce preț a ajuns metrul cub de lemn în județul Harghita?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Odată cu apropierea frigului, una dintre preocupările pe care o au foarte mulți oameni din mediul rural este cea legată de procurarea de lemn pentru încălzirea pe timpul iernii. Și în județul Harghita se poate observa ca pe multe site-uri de anunțuri se găsesc persoane fizice sau juridice care comercializează lemne de foc. În acest sens, Quickshop.ro a realizat o cercetare de piață cu privire la prețul în județul Harghita a metrului cub de lemn și a ajuns la niște concluzii foarte interesante pe care va invităm să le citiți în continuare.

La nivelul județului Harghita, prețul lemnelor de foc ajunge la prețul aproximativ de 150 lei.

Fondul forestier național ocupă, la sfârşitul anului 2018, o suprafață de 6583065 hectare, care reprezenta 27,6 % din suprafața ţării. Suprafaţa fondului forestier la 31 decembrie 2018, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2017, a înregistrat o creştere de aproximativ 0,3%, datorată în principal unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate, conform Legii nr. 46/2008 – Codul silvic cu modificările şi completările ulterioare. În județul Harghita, suprafața fondului forestier la sfârșitul anului 2018 era de 264108 hectare.

În anul 2018, s-au recoltat 19462 mii metri cubi (volum brut) de lemn la nivel național, cu   mii metri cubi mai mult faţă de anul 2017. Pe specii forestiere, răşinoasele reprezintă 36,6% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, fagul 33,8%, stejarul 10,5%, diverse specii tari (salcâm, paltin, frasin, nuc etc.) 11,3%, şi diverse specii moi (tei, salcie, plop etc.) 7,8%.

La nivelul județului Harghita, situația speciilor este următoarea: Numărul hectarelor de rășinoase era de 189032, în timp ce, cel al foioaselor era de 71203 hectare.

Cercetarea referitoare la prețul metrului cub poate fi strâns legată de vânzarile de centrale termice, unde la nivel național se observa o creștere a numărului total de centrale termice vândute cu peste 200.000 de bucăți față de anul trecut. Din totalul de 200.000 de centrale vândute, peste 50% din vânzări se datorează înlocuirilor. Înlocuirea centralelor poate avea cauze multiple, printre acestea principale fiind: vechimea centralei, dorința proprietarilor de a avea un control mult mai bun asupra cheltuielilor aferente încălzirii sau mai nou conectivitatea inteligentă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy