Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A fost dezvelită statuia de copil al poetului József Attila în şcoala din Miercurea Ciuc care îi poartă numele

Foto: Fecső Zoltán

 

Cu ocazia deschiderii anului şcolar a fost dezvelită statuia de copil al poetului József Attila în şcoala din Miercurea Ciuc care îi poartă numele – scrie portalul Székelyhon.ro, subtitrat de MTI.

Lucrarea de artă a sculptorului Imre Berze din Odorheiu Secuiesc îl reprezintă pe poetul Attila József la vârsta de elev, şezând pe o treaptă a scării şcolii. Opera a fost realizată cu scopul de a comemora a 115-a aniversare a naşterii poetului, 95 de ani de la scrierea poeziei intitulate “Grădinar voi fi” – care a fost ales imnul şcolii – şi 30 de ani de la întemeierea Şcolii Generale “József Attila” din centrul municipiului Miercurea Ciuc. Statuia a fost ridicată cu sprijinul secretariatului de stat pentru politica naţională a guvernului ungar şi al Consiliului Local Miercurea Ciuc.

La inaugurare, Róbert Ráduly, primarul oraşului, a spus printre altele că învăţământul avansează spre o stare de abandonare, de când a apărut epidemia de coronavirus.

“Degeaba renovăm şi echipăm şcolile, dacă viaţa este absentă în ele. Dacă copiii noştri stau acasă, şcoala nu este altceva decât o mare clădire părăsită, din care lipseşte tocmai esenţa ei: comunitatea” – a subliniat Ráduly.

Consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, László Tóth a apreciat în discursul său că inaugurarea statuii este un moment plăcut, având în vedere – a spus – că starea de epidemie şi nesiguranţa care a rezultat din ea au umbrit deschiderea anului şcolar.

Guvernul a clasificat oraşul Miercurea Ciuc în zona galbenă, pe baza numărului de infecţii noi raportat la populaţie. Din această cauză anul şcolar a început în sistem hibrid şi la Şcoala Generală “József Attila”. Orele sunt frecventate de elevii claselor primare şi cei din anul terminal al ciclului gimnazial (clasele a 8-a). Clasele 5-7 merg la şcoală doar de două ori pe săptămână, după-amiază, majoritatea orelor sunt urmărite prin internet.

dolinex


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *