Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A început păcălirea etnicilor maghiari din Harghita pentru alegerile din Ungaria

De ceva vreme tot vedem un personaj pe nume Zsigmond Pal Barna, un fost și teoretic actual diplomat din Ungaria, membru al Fidesz din care cutreieră „Ținutul secuiesc” să adune voturi pentru partidul său din Ungaria.

A avut o întâlnire cu primari din Scaunul Odorheiului, respectiv cu vicepresedintele CJ Harghita, Biro Barna Botond,  cu care zice că a discutat despre problemele actuale și comune ale comunității maghiare din acea zonă.
S-a întâlnit separat și cu primarul din Vlăhița, Lorincz Csaba, și cu primarul din Cristurul Secuiesc, Koncz Hunor Janos
A vizitat și Centrul Democrația din Odorheiu Secuiesc
A mers și la Parohia Sfantul Nicolae din Od.Sec, alături de arhiepiscopul Karoly Matyas
S-a întâlnit și cu Galfi Arpad, primarul Odorheiului Secuiesc, iar în urma acestei intâlniri, edilul harghitean a postat pe pagina sa oficială de Facebook, chitesența venirii lui Zsigmond Pal Barna în Ardeal, respectiv mesajul în forma brută a tuturor demersurilor statului ungar din ultima perioadă :
”In urma discutiei de aseara, am cazut de acord asupra unui lucru important: este dreptul si obligatia fiecarui cetatean ungar sa se inregistreze si sa voteze, caci rezultatele alegerilor nu influenteaza doar Ungaria , ci intreaga natiune maghiara. Fiecare odorheian , fiecare frate din Tinutul Secuiesc, ii rog in mod deschis sa se inregistreze pana la termen si sa voteze in viitorul scrutin.

Și cine știe în câte locuri a mai fost trimisul Fidesz cu astfel de mesaje electorale care au menirea de a păcăli electoratul de etnie maghiară din Harghita. De ce spunem că este vorba de o păcălire? Foarte simplu, cei care vin din Ungaria să se întâlnească cu potențialii alegători de etnie maghiară din România sunt plimbați de politicienii maghiari din România doar dacă vin din partea partidului lui Orban, restul sunt marginalizați. Astfel se prezintă electoratului maghiar din Harghita o anumită variantă politică pe care să o voteze, iar această manipulare, în românește se cheamă păcălire.

Păcălirea etnicilor maghiari este cu atât mai urâtă cu cât nu vorbim de agenți electorali ai Ungariei trimiși la electoratul din afara granițelor, ci vorbim despre aleșii locali ai maghiarilor, care în loc să-și respecte conaționalii și să le prezinte toate variantele politice din Ungaria ca ei să aleagă ce vor, participă la această manipulare.

La celelalte alegeri din Ungaria, umbla zvonul că unii etnici maghiari din Harghita au primit sume de bani ca să voteze cu un anumit partid, dar cine să cerceteze aceste suspiciuni? Autoritățile române care nu sunt în stare să lămurească ce se fură la alegerile din România?

Este regretabil modul în care sunt manipulați maghiarii din Harghita care nu au acces la toate informațiile la care ar trebui sa aibă acces un alegător, deoarece și presa din Ungaria care nu era agreată de Orban a fost distrusă. Totul e ca într-o dictatură la aceste alegeri din Ungaria. Nici nu mai știm de ce fac alegeri dacă e clar că nu e vorba de nicio democrație și va ieși cine trebuie să iasă.

Iosub Robert

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.