Accesul ANAF la baza de date a deținătorilor de domenii .ro va fi posibil numai pentru situații temeinic fundamentate

0

Articol disponibil în: Română

În urma întâlnirii dintre președintele Fiscului, Bogdan-Nicolae Stan, și ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, acesta din urmă a declarat că accesul ANAF la baza de date a deținătorilor de domenii .ro va fi posibil numai pentru situații temeinic fundamentate, în conformitate cu legislația în vigoare.

Augustin Jianu a declarat: „Este esențial să ne asigurăm că interogările nu pot fi făcute decât pentru situații temeinic fundamentate, în conformitate cu legislația în vigoare. Premisele de la care pornește proiectul sunt corecte. Combaterea evaziunii fiscale, împreună cu interoperabilitatea, sunt deziderate naționale prin care urmărim să ne aliniem standardelor europene. Această inițiativă va scurta semnificativ timpul de interacțiune dintre ANAF și ICI, automatizând o parte importantă a procesului de combatere al fraudei fiscale. Acesta este un pas important dintr-un proces mult mai amplu, care vizează interoperabilitatea la nivel național”.

Președintele ANAF, Bogdan-Nicolae Stan, a precizat: „Ideea nu este nouă. Accesul la aceste date se putea face și până acum, în baza Legii 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală. Diferența este că transferul de informație se va face în mod digital și nu în format tipărit pe hârtie. Nevoia încheierii unui Protocol între ANAF și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică derivă din amplificarea numărului tranzacțiilor din mediul online. Evaziunea și frauda fiscală în domeniul comerțului online au atins cote fără precedent. Pentru a combate acest fenomen, Fiscul are nevoie să acceseze datele de identificare ale deținătorilor domeniilor de internet cu extensia .ro. Subliniem că interogările de date vor fi făcute exclusiv pentru cazurile în care există suspiciuni, în sensul neînregistrării, nedeclarării și neplății obligațiilor fiscale, interogările fiind fundamentate de analize de risc temeinice, în conformitate cu Codul de Procedură Fiscală. Valorificarea datelor obținute în urma acestui Protocol se va face exclusiv în cadrul activităților de control fiscal sau a inspecțiilor fiscale”.

Protocolul de colaborare presupune o aplicație tehnică de interoperabilitate care contribuie la eficientizarea activității ANAF și a interacțiunii dintre ANAF și operatorii economici.

domenii-ro


Sursa: ZPN

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy