Adăposturile de animale controlate de polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor (Harghita)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În perioada august-septembrie 2023, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor al Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, împreună cu specialiști din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Harghita,  în baza unui plan de acțiune întocmit au inițiat și desfășurat  activități de control la adăposturile de câini fără stăpân, din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Ditrău și Miercurea Ciuc, în vederea prevenirii, combaterii și depistării situațiilor în care nu sunt respectate reglementările legale în domeni, identificarea eventualelor cazuri de trafic de câini, respectiv de transport ilegal al acestora în alte țări.

În urma controalelor efectuate, la 4 astfel de locații, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 25.500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr.155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân.

În interesul prevenirii situațiilor în care câinii ajung într-un adăpost fără stăpân, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor atrag atenția asupra necesității sterilizării câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, astfel cum este prevăzut în art. 13 ^2 din O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare al câinilor fără stăpân.

Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei.

De asemenea, legea interzice abandonarea, în orice situație, a câinilor dar și  lăsarea oricărui alt animal aflat în proprietatea și îngrijirea omului pe domeniul public, fără hrană, adăpost și tratament medical. Astfel de fapte sunt considerate contravenții și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei conform art. 26 din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy