Adevărul despre vorbitul limbii române în Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

2010_05_23-champs-elysee-farm-web-0107Eu sunt redactorul șef al ziarharghita.ro, singura publicație bilingvă din Harghita. Nu știu nici un cuvânt în maghiară și am avut ocazia să intru în contact cu absolut toate mediile sociale și instituționale din Harghita, deci am competența să emit o părere avizată asupra acestui fenomen.

Din capul locului este bine de știut că maghiarii, în marea lor majoritate, sunt oameni de treabă care nu refuză să comunice cu tine dacă ești român. Maghiarii, ca și românii, au și ei prostii lor iar principala manifestare a proștilor lor este aceea de a înțelege limba română dar de a refuza să o folosească.

Din păcate adevărul este că sunt foarte mulți maghiari din Harghita care nu știu limba română și cel mai grav sunt copii care termină liceul, dau BAC la limba română, promovează, dar ei nu știu să vorbească în românește.

Vina pentru ce se întâmplă în Harghita nu este a maghiarilor de rând, ci a autorităților românești. Autoritățile statului român tolerează dorința politicienilor maghiari de a-și ține populația în necunoaștere prin crearea acestei bariere de limbă. Dacă maghiarii nu știu românește atunci ei nu se pot informa și nu pot vedea ce se întâmplă bine în restul țării, nepunând astfel presiune pe clasa politică locală.
Noi, romanii, suntem vinovați pentru ce se întâmplă. Politicienii români sunt cei care, prin corupție, aranjează ca toată lumea să închidă ochii și copii care nu știu românește să promoveze BAC-ul la limba română. Noi, cu autoritățile noastre, permitem ca în România să avem cetățeni români care nu știu limba română și astfel nu au acces egal la justiție sau alte servicii instituționale centralizate. Noi, prin politicienii incompetenți pe care i-am trimis în Parlament, am permis ca ședințele de consilii locale sau județene să se țină și în altă limbă decât în română. Noi am permis blocarea emancipării maghiarilor și acum ne supărăm că nu știu româna. Nu e vina lor, ci a nostră.

Revin și vă spun ca maghiarii, în marea lor majoritate, sunt persoane oneste care, chiar dacă nu știu limba română, se poartă frumos, încearcă să te servească și să comunice prin semne sau fac tot ce le stă lor în putință să fie oameni buni. Desigur că există și o mică parte care efectiv își bat joc de tine dacă ești român. Îmi amintesc că am participat la o ședință de Consiliu Local în Gheorgheni și au refuzat să îmi pună la dispoziție translator, iar la finalul ședinței de Consiliu Local, care s-a desfășurat în limba maghiară, m-au întrebat în batjocură dacă e ceva ce nu am înțeles ca să îmi explice. Dar am fost și la o ședință la Borsec unde, deși se vedea ca nu știau bine românește, din respect pentru un român care era în sala s-au chinuit cum au putut și au ținut ședința de Consiliu Local în română. Am mai fost în calitate de jurnalist, cu camera ascunsă, la spitalul din Odorhei unde 98% din populație este de etnie maghiară și acolo s-au purtat frumos și au vorbit în română. Și exemplele în favoarea maghiarilor sunt foarte multe.

Cazul care a revoltat acum România nu reflectă realitatea din Harghita. Este o filmare care miroase a provocare. Fără să negăm fenomenul necunoașterii limbii române în Harghita, care este un fenomen real, trebuie spus adevărul și acesta este că maghiarii din Harghita sunt în majoritatea lor mai civilizați și bine intenționați decât multe alte zone unde populația este formată 100% din români.

Nu mai criticați toată etnia maghiară pentru o vânzătoare care nu știa românește. Politicienii maghiari și români asta așteaptă, un scandal care să acopere incompetența lor în a rezolva problemele din Harghita. Mergeți în Harghita și veți vedea că adevărul este cel de mai sus. Maghiarii din România nu merită atâtea injurii câte s-au îndreptat spre ei în ultima perioadă.

Iosub Robert

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy