Az igazság a román nyelv beszéléséről Hargita megyében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

 

Hargita megye egyetlen kétnyelvű újságának, a ziarharghita.ro-nak a főszerkesztője vagyok. Egy kukkot sem tudok magyarul, de számos alkalmam adódott Hargita megye minden társadalmi és intézményi környezetében megfordulni, tehát illetékesnek érzem magam egy véleményalkotásra a témával kapcsolatban.

Már indulásból jó tudni, hogy a magyarok nagy többsége rendes ember, akik nem utasítják vissza a párbeszédet veled, csak azért mert román vagy. A magyaroknak is, mint a románoknak, megvannak a maguk ostobái, akiknek legfőbb megnyilvánulása, hogy értik a román nyelvet, de nem használják.

Sajnos az igazság az, hogy nagyon sok Hargita megyei ember nem tud románul, a legsúlyosabb a középiskolát elvégző diákok esete, akik sikeresen érettségiznek ugyan román nyelvből, de nem tudnak beszélni románul.

A Hargita megyében történtekért nem az átlag magyar ember a felelős, hanem a román hatóságok. A román állami hatóságok tolerálják a magyar politikusok azon akaratát, hogy tudatlanságban tartsák a népüket nyelvi korlátok megteremtésével. Ha a magyarok nem tudnak románul, nem jutnak információhoz, és nem látják megfelelőképpen, hogy mi történik az ország többi részében, ezáltal nincs lehetőségük nyomást gyakorolni a helyi politikai osztályra.

Mi románok, vagyunk a hibásak a történtekért. A román politikusok azok, akik korrupcióval elintézik, hogy mindenki szemet hunyjon és a románul nem tudó gyerekek is átmennek az érettségi vizsgán. Mi a hatóságainkkal együtt elnézzük, hogy Romániában létezzenek olyan román állampolgárok, akik nem tudnak románul és ily módon ne legyen egyenlő hozzáférésük az igazságszolgáltatáshoz vagy más centralizált intézményi szolgáltatásokhoz. Mi és a Parlamentbe küldött inkompetens politikusaink, tettük lehetővé, hogy az önkormányzati és a megyei tanácsok ülései más nyelven történjenek, mint románul. Mi akadályoztuk meg a magyarok emancipációját és most haragszunk, hogy nem tudnak románul. Nem az ő hibájuk, hanem a mienk.

Visszatérve, újból azt mondom, hogy a magyarok többsége tisztességes ember akkor is, ha nem tudnak románul, szépen viselkednek, igyekeznek kiszolgálni és minden módon kommunikálni. Persze vannak olyanok is, akik valósággal csúfot űznek a románokból. Emlékszem, hogy Gyergyószentmiklóson részt vettem egy magyar nyelven folyó önkormányzati ülésen és megtagadták egy tolmács biztosítását, a tanácsülés végén pedig csúfondárosan megkérdezték, hogy van- e valami, amit esetleg nem értettem és magyarázatra szorul. De voltam egy borszéki helyi tanácsülésen is, ahol szerény román nyelvtudásuk ellenére, a teremben jelen levő egyetlen román miatt igyekeztek, ahogy tudtak, románul megtartani a tanácsülést. Mint újságíró, rejtett kamerával, a 98%-ban magyarok lakta Székelyudvarhely kórházában is voltam, ahol nagyon szépen viselkedtek velem szemben és románul beszéltek. És további számos példa szól a magyarok védelmére.

A Romániát felháborító, provokáció ízű felvétel nem a Hargita megyei valóságot tükrözi. A román nyelv hiányos ismeretének letagadása nélkül, ami egy valós jelenség, el kell mondanunk az igazságot: hogy a Hargita megyei magyarok civilizáltabbak és jobb szándékúak, mint sok más, 100%-ban románok lakta vidék lakói.

Ne kritizáljuk többé az egész magyarságot egyetlen elárusító lányért, aki nem tudott románul. A román és magyar politikusok ezt várják, egy botrány kirobbanását, amely leplezné a Hargita megyei problémák megoldásában tanúsított inkompetenciájukat. Látogassanak el Hargita megyébe és győződjenek meg a valóságról. A romániai magyarok nem érdemelnek annyi szidalmazást, amennyit rájuk zúdítottak az utóbbi időben.

Iosub Robert

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy