Ambasadorul Chinei în România, Xu Feihong, a efectuat o vizită în judeţul Harghita

0

Articol disponibil în: Română

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong, a efectuat joi o vizită în judeţul Harghita, unde s-a întâlnit cu prefectul Adrian Jean Andrei, cu membrii Casei Prieteniei Româno-Chineze, filiala Harghita, cu oameni de afaceri harghiteni şi cu comercianţi chinezi din judeţ. La finalul discuţiilor, care au avut loc la sediul Instituţiei Prefectului şi la care presa nu a avut acces, prefectul Adrian Jean Andrei a declarat că au fost abordate subiecte privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, a schimburilor comerciale, a cunoaşterii culturii ambelor ţări şi s-a analizat şi oportunitatea creării unui sistem prin care profesorii chinezi să aibă posibilitatea de a preda limba chineză în şcolile harghitene, iar profesori din judeţ să meargă în China pentru a preda limba română. 

Prefectul judeţului a spus că i-a prezentat ambasadorului oportunităţile economice pentru eventualii investitori chinezi, necesitatea creării parcurilor industriale şi a dezvoltării infrastucturii din turism dinHarghita prin investiţii chineze, posibilitatea redeschiderii minei de cupru Bălan, care are încă potenţial de exploatare pentru minim 15 ani, şi necesitatea dezvoltării şi extinderii exporturilor de apă minerală în China. 

Adrian Jean Andrei a precizat că Xu Feihong „şi-a manifestat toată deschiderea pentru dezvoltarea relaţiilor româno-chineze în Harghita, afirmând faptul că a avut discuţii la Ministerul Afacerilor Externe privind înfiinţarea unei curse aeriene directe România-China, fără escală, care ar facilita foarte mult deplasarea oamenilor de afaceri şi a cetăţenilor chinezi în România”. 

Potrivit prefectului, ambasadorul Republicii Populare Chineze a arătat că România ar trebui promovată mult mai mult „deoarece este o ţară extraordinară, cu un potenţial turistic de invidiat”. Prefectul l-a informat pe ambasador despre faptul că, săptămâna trecută, o delegaţie din Harghita, din care a făcut şi el parte, a efectuat o vizită în China, în oraşele Wuxi şi Shanghai. Acolo, Adrian Jean Andrei a semnat un memorandum împreună cu Guvernul municipal al oraşului Wuxi, reprezentat prin primar, ”în care s-au stabilit coordonatele de colaborare, prietenie şi înfrăţire dintre cele două unităţi administrativ-teritoriale”. 

De asemenea, prefectul a mai spus că i-a prezentat oficialului chinez faptul că şi în judeţul Harghitas-a înfiinţat, în luna octombrie, Casa Prieteniei Româno-Chineze, care reprezintă, de fapt, o punte în relaţiile româno-chineze şi că această asociaţie atrage din ce în ce mai mulţi membri, interesaţi de cultura şi tradiţiile chineze. 

În judeţul Harghita, aproximativ 300 de elevi de la şase licee urmează cursuri de limba chineză, care se desfăşoară în baza unui acord de colaborare încheiat între Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Institutul Confucius din cadrul Universităţii ‘Lucian Blaga’ din Sibiu, cu avizul Instituţiei Prefectului. AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy