„Pianul cu Poeme” – luni, la fostul Cinema Transilvania din Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Română

nane-si-lupascuActrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu susțin spectacole eveniment de poezie și muzică la Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc. Cele două manifestări sunt prilejuite de Ziua Națională a României.

Sub genericul ‘Pianul cu Poeme’, versurile unor poeți ca: Mihai Eminescu, Jacques Prevert, Victor Eftimiu, George Coșbuc, Ana Blandiana, Magda Isanos, Radu Gyr sau Costache Ioanid, se vor împleti cu armoniile imaginate de: Astor Piazzolla, Serghei Rahmaninov, Constantin Silvestri, Saeed Sharifian, Guy Bacoos sau Ioan Dobrinescu.

Primul spectacol se va defășura duminică 29 noiembrie 2015, ora 19, la Biblioteca Județeană din Sfântu Gheorghe, Sala Albastră, la invitația Asociației de Tineret ‘ECOU’, iar bilete sunt disponibile la voluntarii Ecou, la prețul de doar 10 lei, rezervări putând fi făcute la telefon 0753431421.

Luni, 30 noiembrie 2015, de la ora 18,00, cele două artiste vor evolua pe scena noului centru cultural multifuncțional, recent renovat, fostul Cinema Transilvania din Miercurea Ciuc. Acest spectacol se va desfășura la invitația Consilierului Județean Ion Proca, a Consilierului municipal Marius Țepeluș și în parteneriat cu Primăria Municipiului Miercurea Ciuc. Ambele evenimente sunt organizate de Asociația Pro Valores și Pro Valores Art&Sport.

Daniela Nane este actriță la Teatrul Bulandra din București din 1995, de când a absolvit Academia de Teatru și Film din București, la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Cătălin Naum. A urmat masteratul Ligii Europeane a Institutelor de Artă din Amsterdam și Berlin în 1995 și încă un masterat în Cultură, civilizație și teatru japonez la Catedra teatrală Unesco, în 2012. A debutat în teatru în iunie 1995, sub îndrumarea regizoarei Cătălina Buzoianu, în spectacolul ‘Patul lui Procust’, după care au urmat alte zeci de spectacole, precum: ‘O scrisoare pierdută’, ‘Scandal la Palermo’, ‘Fuga’ și noile producții realizate în regia lui Andrei Șerban — ‘Omul cel bun din Seciuan’ și în regia lui Alexandru Darie — ‘Conversație după înmormântare’. Tot în 1995 debutează și în film, în ‘Eu sunt Adam’, în regia lui Dan Pița, urmând roluri în filme de lungmetraj sau de televiziune, romanești sau internaționale. Mare iubitoare a poeziei, a fost invitată    de-a lungul timpului în numeroase spectacole, atât în Bucuresti, la Ateneul Roman, cât si în alte orase din România, iar în luna octombrie a anului 2014 a susținut un recital pe scena Festivalului Armonii poetice de la Palatul Mogoșoaia.

Pianista Ioana Maria Lupascu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Între 2001 și 2005 a fost studenta marelui pianist Lazar Berman, la Accademia Europea di Musica, Italia. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia și Turcia. Este o prezență constantă pe scene din Italia, România, Elveția, Belgia, Turcia și Spania. A cântat sub baghetele unor dirijori importanti: Jean Francois Antonioli (Elveția), Ladislau-Petru Horvath (Italia), Sabin Pautza, Tiberiu Soare, Theo Wolters (Olanda). A colaborat cu instrumentisti precum: Ladislau Petru Horvath, Romel & Victoria Joseph si Florin Paul. În Italia a fost corespondent al cotidianulului Monitorul, iar în 2009 a lansat romanul autobiografic-‘Printul Baghetei’. În 2007 i-a aparut CD-ul ‘Live Piano Solo’, iar în 2009 CD-ul ‘Piano Recital’. În 2012 aduce ca inovație scenică alăturarea muzicii clasice dansului flamenco reprezentat de Lucas Molina, în spectacolul SEDUCCION. În 2014 colaborează cu contratenorul Cezar Ouatu și tot în 2014 ia nastere proiectul PianoTango. A realizat spectacole eveniment împreună cu mari personalități ale artei teatrale: Ion Caramitru, George Banu, Daniela Nane, Marian Rîlea, Constantin Chiriac. Deseori este invitată în juriile concursurilor de pian. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii ‘Paul Constantinescu’ din Ploiești.

La începutul acestui an cele două artiste au fost protagonistele Turneului Național Armonii Pascale.

Organizatori: Asociația de Tineret Ecou, Domnul Ion Proca — Consilier Județean Harghita, Domnul Marius Țepeluș — Consilier local Miercurea Ciuc, Domnul Adrian Pănescu — Șef cabinet prefect Harghita, Asociația Culturală ‘Pro Valores’, Pro Valores Art&Sport

Partener: Primăria Municipiului Miercurea Ciuc

Sebastian CRACIUN

Președinte al Asociației Cultural Sportive Pro Valores

http://asociatiaprovalores.wordpress.com

pianulcupoeme_-_sfantu_gheorghe

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy