Amenzi de 30.000 de lei, în cazul situaţiei înregistrate la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Română

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 de  lei, în cazul situaţiei înregistrate la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, unde 14 pacienţi operaţi de caractă senilă au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, ulterior trei dintre ei pierzându-şi vederea la ochiul operat. 

Şefa DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a declarat vineri, 11 februarie, pentru AGERPRES, că, în baza HG 857/2011, la nivelul secţiei de Oftalmologie au fost sancţionate şase persoane, inclusiv asistenta şefă şi şeful se secţie, cuantumul total al sancţiunilor fiind de 26.000 lei, iar la nivelul structurilor cu atribuţii în activitatea de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale au fost sancţionate cinci persoane, amenzile totale fiind de 4.000 lei, fiind aplicate şi trei avertismente.

Conform reprezentantului DSP Harghita, s-a decis sancţionarea persoanelor şi nu a instituţiei, întrucât în acest caz „există responsabilităţi detectabile” şi a adăugat că nu a fost vorba de lipsă de fonduri, secția fiind dotată cu aparatură foarte performantă. În plus de asta, spune ea, managementul spitalului a pus mereu la dispoziţia secţiei tot ceea ce a avut nevoie.

Tar Gyöngyi a ţinut să menţioneze că astfel de „accidente” se pot întâmpla foarte uşor în cazul intervenţiilor care se fac la nivelul ochiului, de aceea trebuie acţionat cu grijă sporită.

Ea a precizat, în context, că, în mod concret, nu a fost găsită sursa infecţiei, dar cel mai probabil bacteria a fost adusă de un pacient şi deficienţa în sterilizare de la nivelul secţiei de Oftalmologie a dus la această situaţie.

Acest germen nu a fost găsit nici pe suprafeţele de spital, pe pereţi, suprafeţe uzuale, nici pe mâna, pielea, nazofaringele personalului. Probabil, a fost adus de un pacient, primul sau unul dinaintea operaţiilor, şi deficienţa în sterilizare a dus la… Deci, controlul ineficient şi timpul, trebuie să-şi reducă şi numărul de operaţii pe zi. E presiune mare din partea pacienţilor, e adevărat, dar nu cred că îşi doreşte nimeni să se ajungă aşa”, a afirmat şefa DSP.

Sala de operaţii de la secţia de Oftalmologie nu va fi redeschisă până nu vor fi rezolvate deficienţele constatate, iar DSP va mai efectua controale în secţia de Oftalmologie.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy