Amestecul Ungariei în agricultura din Transilavnia a stârnit furtuna. Criticile ambasadorului român la Budapesta au primit răspuns

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mónika Kozma, directorul executiv al Fundaţiei Pro Economica, însărcinată cu administrarea programului de dezvoltarea a economiei în Transilvania, a calificat ca nefondate criticile privitoare la acest program, formulate de ambasadorul României la Budapesta, transmite MTI.

Într-un interviu acordat cotidianului transilvănean Krónika, Mónika Kozma a reacţionat la afirmaţiile pe care ambasadorul Marius Lazurca le-a făcut într-un discurs rostit la festivitatea organizată la Békéscsaba, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea secţiei româno-maghiare a Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei (MKIK).

Directoarea executivă a fundaţiei a apreciat: acuzaţiile nu ar fi trebuit exprimate tocmai la evenimentul festiv la care a fost lăudată buna colaborare româno-maghiară. După cum a precizat, în cadrul programului de dezvoltare a economiei în Transilvania, o persoană juridică din România, Fundaţia Pro Economica acordă ajutoare din surse puse la dispoziţie de guvernul ungar. Ea a considerat că pentru acest lucru nu este nevoie de niciun acord bilateral, conform normelor europene, în România se desfăşoară şi diverse proiecte finanţate de Norvegia sau Elveţia. Directoarea executivă a afirmat că cea mai veche “intervenţie externă” aparţine Germaniei, dat fiind că guvernul german oferă ajutor de peste douăzeci de ani, în primul rând saşilor din Transilvania, prin intermediul unei fundaţii similare, cu sediul la Braşov.

Potrivit directoarei, programul de dezvoltare a economiei nu discriminează, adăugând că programul are şi beneficiari de limbă română, iar fundaţia nu ţine evidenţa apartenenţei etnice a beneficiarilor.

Mónika Kozma a considerat că ambasadorul trebuia să aprecieze mai degrabă faptul că statul român a beneficiat de o sumă echivalentă cu 8 milioane euro, sub formă de TVA, doar din programul de finanţări mici acordate agricultorilor.

La evenimentul de luni de la Békéscsaba, ambasadorul Marius Lazurca a formulat poziţia oficială guvernului României cu privire la programul de dezvoltare a economiei profitând de prezenţa viceprim-ministrului Zsolt Semjén.

“Aşa-numitul Program de Dezvoltare a Ardealui al Guvernului ungar nu a fost discutat în detaliu cu guvernul român şi nu face
obiectul unei înţelegeri bilaterale, aşa cum ar fi natural. În consecinţă, o spunem din nou, România nu şi-a dat acordul pentru
implementarea acestor măsuri şi, prin urmare, solicită ca acest program să fie derulat doar cu implicarea autorităţilor române, în mod transparent şi nediscriminatoriu. Cerem, de asemenea, respectarea legislaţiei române şi a regulilor aplicabile pieţei interne UE, precum şi a strategiilor şi programelor naţionale care vizează dezvoltarea regională”, se citează în cotidianul Krónika cuvintele lui Marius Lazurca.

Krónika a publicat şi un editorial cu privire la îngrijorările României faţă de programul de dezvoltare amintit. Autorul
articolului scrie că noul guvern al României a făcut un prim pas în direcţia căutării unui conflict, prin intervenţia ambasadorului Lazurca. El afirmă că media românească, susţinătoare entuziastă a preşedintelui român reales, Klaus Iohannis, “de o bună vreme îl defăimează cu mânecile suflecate pe Viktor Orbán” şi conducerea Ungariei considerată iliberală şi pro-Putin. “Se pare că liberalii ajunşi la putere chiar văd un pericol în persoana lui Viktor Orbán”, conchide editorialistul ziarului Krónika.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy