Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Aparatură modernă de imagistică medicală

Foto cu caracter ilustrativ

 

 

În ultimele doi ani s-a modernizat și s-a dezvoltat aparatura de imagistică medicală al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, pe secțiile spitalului au fost puse în funcțiune aparate radiologice în valoare totală de 20 milioane lei. Cu ocazia Zilei Internaționale a Radiologiei spitalul a vorbit despre acestea în cadrul unei conferințe de presă.

”Am pus și punem accent pe comunicare, să informăm opinia publică despre activitatea spitalului. Din cauza pandemiei în ultimele luni nu am avut ocazia să prezentăm noile aparate radiologice, de aceea, cu această ocazie am ținut să vorbim despre acestea. Aparatura de imagistică medicală al spitalului nostru a trecut în ultimii doi ani printr-un amplu proces de modernizare: aparat de rezonanță magnetică, computer tomograf performant, aparate roentgen digitale, aparate roentgen mobile, ecografe, mamograf au fost și vor și fi puse în slujba diagnosticării. Achiziționarea și punerea în funcțiune a aparaturii a fost realizat din fonduri primite de la Ministerul Sănătății, din finanțări al Consiliului Județean Harghita și fonduri proprii. Mulțumim grupului parlamentar UDMR pentru munca depusă în asigurarea fondurilor din bugetul central ” – a introdus dr. Konrád Judit, managerul spitalului.

În anul 2019 și 2020 până acum au fost puse în folosință pe secțiile spitalului aparate radiologice în valoare de 17 401 212 lei, finanțate de către Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Harghita și spital. Pe lângă acestea este în curs de punere în funcțiune un mamograf în valoare de 1,5  milioane lei și în curs de achiziție un aparat roentgen de 1,65 milioane lei. Totodată din fonduri ale Băncii Mondiale Ministerul Sănătății a cumpărat un aparat de rezonanță magnetică care a fost pus în funcțiune în vara acestui an și care valorează 3 147 251 lei.

Exemple pentru aparatura procurată în 2019 și 2020:

În anul 2019 au fost cumpărate două aparate roentgen digitale, care sunt folosite pe secția de radiologie și Centrul de Sănătate Vlăhița al spitalului. Un astfel de aparat modern costă 999 600 lei.

În anul 2019 au fost cumpărate patru aparate roentgen mobile cu braț C, folosite în sălile de operație neurochirurgie, urologie, ortopedie și chirurgie generală. Un astfel de aparat costă 327 250 lei.

Tot în anul 2019 a fost achiziționat un Computer Tomograf ultramodern, cu 128 sliceuri (În 0,3 secunde se realizează 128 imagini. CT-ul vechi al spitalului realizează 32 sliceuri într-o secundă). Prețul noului CT a fost de 3 415 300 lei, s-a cumpărat cu cinci ani garanție de la firma Siemens cu fonduri de la Ministerul Sănătății și cofinanțarea Consiliul Județean Harghita. Este un aparat rapid, sigur și eficient, are capacitate mare și doză mică de rază. Poate fi folosit și pentru diagnosticarea problemelor de inimă și la angiografii.

S-au cumpărat ecografe moderne, cu 600 000 lei bucata, în anul 2019 pentru secțiile interne, urologie, neuorologie, și în anul 2020 pentru secțiile interne, Centrul de Sănătate Vlăhița și radiologie. Sunt aparate foarte moderne, cu spectru larg de diagnosticare, cu sonde performante.

Acum a sosit în spital un aparat de mamografie. A costat 1 652 000 lei și este aparatură de ultimă generație, oferă nu numai diagnosticare mai modernă, ci este și mai confortabil pentru pacienți. Este baza pe care spitalul va crea un centru de senologie pentru diagnosticarea cancerului de sân. Aici o să avem  și un ecograf performant și vom crea posibilitatea unor servicii complete pentru femei. Aparatul de mamograf vechi a fost mutat la Centrul de Sănătate Vlăhița.

”În privința imagisticii medicale se pare că putem realiza cea ce am planificat în ultimii zece ani, obiectivul nostru principal fiind, ca va nimeni din județul Harghita să nu meargă pentru analize sau tratament în alt județ. Mulțumim colegilor noștri din parlament pentru că în ultimii doi ani prin ajutorul lor am primit și fonduri guvernamentale consistente și sper să putem continua în acest ritm dezvoltarea spitalului. Acum zece ani, împreună cu medicii am pus bazele unei strategii, care de la pas la pas a început să fie realizat și sperăm ca – și cu ajutorul municipalității și a grupului parlamentar UDMR – să continuăm acest proiect și să avem aici un spital de categoria a 2-a” – a declarat la conferința de presă Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita în a cărui subordine funcționează spitalul.

”Chiar dacă știm că drumul este lung și suntem undeva la mijlocul acestuia, dezvoltarea spitalului este un exemplu foarte frumos al muncii în echipă. Avem o conducere profesionistă al spitalului, avem Consiliul Județean Harghita care asigură cofinanțarea proiectelor și în ultimii ani avem și un sprijin consistent din partea Ministerului Sănătății. Această muncă a funcționat foarte bine și a dat rezultate extraordinare. Pentru viitor avem multe de făcut, avem de asigurat finanțarea în continuare a proiectelor spitalului și al consiliului județean, precum și de a sigura un cadru legal adecvat pentru o dezvoltare pe termen lung” – a spus la conferința de presă senatorul UDMR Tánczos Barna.

„Din partea municipalității îmi exprim tot sprijinul pentru proiectele de investiții al consiliului județean și al spitalului județean. Un spital județean cu servicii de înalte calitate reprezintă o bază solidă și pentru dezvoltarea orașului, atât prin implicarea specialiștilor, care sosesc în oraș în număr din ce în ce mai mare, cât și prin serviciile care îmbunătățesc serviciile oferite de către oraș locuitorilor regiunii. O să sprijinim toate proiectele unde se solicită parteneriatul nostru”– a declarat Korodi Attila, primarul orașului Miercurea Ciuc.

”Actualmente toate privirile se îndreaptă către sistemul de sănătate. Nu putem avea un județ cu succes dacă locuitorii noștri nu beneficiază de servicii medicale de calitate. Acest lucru a fost în vizorul spitalului și al consiliului județean. Mă bucur că avem astfel de noi realizări. Ca membru al grupului parlamentar UDMR va fi una din prioritățile mele să asigurăm în continuare dezvoltarea spitalului județean” – a formulat la conferința de presă Hajdu Gábor, candidat UDMR pentru funcția de deputat.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.