Aproximativ 60 de elevi de la liceele cu predare în limba maghiară din Harghita, participanți la un concurs de competenţe în limba română

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Aproximativ 60 de elevi de la liceele cu predare în limba maghiară din Harghita au participat, marţi, la un concurs de competenţe lingvistice în limba română, intitulat „Non recuso laborem”, care a avut loc la Colegiul Naţional „Marton Aron” din Miercurea-Ciuc.

Concursul este o continuare a unei competiţii similare, intitulată „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”, care s-a desfăşurat timp de 18 ani în judeţ şi care nu s-a mai organizat din anul 2019, informează AGERPRES.

Iniţiatoarea atât a vechiului concurs cât şi a celui nou, aflat la prima ediţie, prof. dr. Maria Sturzu, de la Colegiul Naţional „Marton Aron”, a declarat, la deschiderea evenimentului, că în acest an au participat doar elevi din Harghita, din clasele IX-XI, care învaţă după programa elaborată special pentru copiii maghiari, iar de anul viitor se doreşte ca la concurs să fie invitaţi şi elevi din Covasna, Mureş, Bacău sau Braşov, aşa cum se întâmpla în trecut.

Aceasta a punctat şi faptul că, în premieră, la concurs a fost introdusă şi o probă audio şi se doreşte ca la ediţiile viitoare să existe şi o secţiune de interacţiune orală, subiectele fiind elaborate de profesorii de limba română de la Colegiul Naţional „Marton Aron”.

Aceasta a mai subliniat că un astfel de concurs are rolul de a-i familiariza pe elevii de la şcolile maghiare cu emoţiile unui examen de limba română, astfel încât să obţină rezultate bune, chiar dacă nu sunt vorbitori nativi de limba română.

Le-am spus că este o probă, un exerciţiu care te învaţă cum să te comporţi în cadrul unui examen, cum te stăpâneşti, cum te relaxezi, cum nu intri în panică, cum relaxarea te ajută să înţelegi lucrurile care ţi se cer să fie făcute. Nu trebuie să acţionezi mecanic, trebuie să înţelegi, să treci prin tot procesul gândirii şi răzgândirii, dacă este nevoie, pentru a ajunge la un răspuns care să sune ok în limba română, chiar dacă tu nu eşti vorbitor de limba română.”, a precizat Maria Sturzu.

Referitor la numele concursului, „Non recuso laborem”, ea le-a spus elevilor că acest dicton a fost motto-ul episcopului Marton Aron, patronul spiritual al colegiului unde s-a organizat competiţia şi care îi poartă numele.

La festivitatea de deschidere a participat şi prefectul judeţului Harghita, Petres Sandor, care şi-a manifestat bucuria că participă la „renaşterea” acestui concurs şi i-a îndemnat pe copii să se împrietenească cu limba română.

La rândul său, inspectorul şcolar general adjunct Costin Hîrlav a afirmat că acest concurs este un exemplu de bună practică.

Elevii premianţi la concursul „Non recuso laborem” au fost răsplătiţi cu diplome şi cărţi. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy