Hargita megyei magyar tannyelvű középiskolák mintegy 60 diákja vesz részt román nyelvi ügyességi versenyen

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Hargita megyei magyar tannyelvű középiskolák mintegy 60 diákja vett részt kedden a „Non recuso laborem” elnevezésű román nyelvi ügyességi versenyen, amelyet a csíkszeredai „Márton Áron” Főgimnáziumban rendeztek meg.

A verseny a folytatása a „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris” című hasonló versenynek, amelyet 18 éve rendeztek meg a megyében, és 2019 óta nem szerveztek meg – számol be az  AGERPRES .

Mind a régi, mind a most első alkalommal megrendezett új verseny kezdeményezője, Prof. Dr. Maria Sturzu, a „Márton Áron” Főgimnázium munkatársa a megnyitón elmondta, hogy idén csak a Hargita megyei IX-XI. osztályos diákok vettek részt a versenyen, akik a kifejezetten magyar gyerekek számára kidolgozott tanterv szerint tanulnak, jövőre pedig remélik, hogy a korábbiakhoz hasonlóan Kovászna, Maros, Bákó vagy Brassó megye diákjait is meghívják.

Kiemelte azt is, hogy a versenyen első alkalommal vezettek be hangos tesztet, és remélik, hogy a következő kiadásokban lesz szóbeli interakciós rész is, a témákat a Márton Áron Főgimnázium román nyelvtanárai dolgozzák ki.

Kiemelte azt is, hogy egy ilyen verseny célja, hogy a magyar iskolák diákjai megismerkedjenek a román nyelvvizsga izgalmaival, hogy akkor is jó eredményeket érjenek el, ha nem anyanyelvi szinten beszélnek románul.

„Elmondtam nekik, hogy ez egy teszt, egy gyakorlat, amely megtanít arra, hogyan kell viselkedni egy vizsgán, hogyan kell uralkodni magadon, hogyan kell lazítani, hogy nem szabad pánikba esni, hogyan segít a lazítás abban, hogy megértsd, amit kérnek tőled. Nem mechanikusan kell cselekedni, hanem meg kell érteni, végig kell menni az egész gondolkodási folyamaton, és szükség esetén meggondolni magad, hogy olyan választ adj, ami románul is jól hangzik, még akkor is, ha nem beszélsz románul” – mondta Maria Sturzu.

A verseny elnevezésére utalva, „Non recuso laborem”, elmondta a diákoknak, hogy ez a mondás Márton Áron püspöknek, a verseny helyszínéül szolgáló és nevét viselő középiskola lelki patrónusának a jelmondata.

A megnyitón részt vett Petres Sándor, Hargita megye prefektusa is, aki örömét fejezte ki, hogy részt vehet a verseny „újjáélesztésében”, és arra buzdította a gyerekeket, hogy barátkozzanak meg a román nyelvvel.

Costin Hîrlav főtanfelügyelő-helyettes a maga részéről azt mondta, hogy a verseny a jó gyakorlat példája.

A „Non recuso laborem” verseny nyertes diákjait oklevelekkel és könyvekkel jutalmazták.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy