Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Atenţie, locuinţa neasigurată e ca o invitaţie pentru infractori, chiar şi atunci când sunteţi acasă!

Poliţiştii atrag atenţia asupra riscului de a fi păgubiţi, în cazul în care „oportuniştii” vă găsesc uşa apartamentului sau a casei descuiată, ori fereastra deschisă

În baza unei analize privind furturile din locuinţe comise pe raza municipiului Miercurea-Ciuc, poliţiştii le recomandă tuturor cetăţenilor să manifeste mai multă atenţie cu privire la încuierea uşilor de acces şi a ferestrelor locuinţei, chiar şi atunci când se află la domiciliu.

De la începutul anului 2015 şi până în prezent, la nivelul Poliţiei Municipiului Miercurea-Ciuc au fost înregistrate 17 furturi din locuințe, având ca mod de operare pătrunderea pe ușă sau fereastră neasigurată, din care 9 sunt apartamente la bloc și 8 sunt case de locuit.

Una dintre ipoteze este aceea că autorii au profitat de plecarea de acasă ori sosirea la domiciliu a locatarilor, întrucât majoritatea acestor fapte au fost comise pe timp de zi, în special dimineaţa sau seara, când au găsit uşi descuiate, ori ferestre amplasate la parter deschise.

Mai mult decât atât, în 6 din cele 17 cazuri persoanele vătămate se aflau la domiciliu, iar autorii au profitat de neatenţia, de lipsa de vigilenţă a acestora, în alte 3 situaţii folosindu-se de diferite pretexte pentru a fi primiţi în locuinţă, majoritatea păgubiţilor fiind de vârste înaintate.

Una dintre aceste fapte a rămas la nivel de tentativă, în celelalte 16 fiind căutate şi sustrase bijuterii, bani, sau alte obiecte mici cu valoare mare (poşete, borsete, carduri, telefoane, ceasuri, laptopuri, etc.) din holul de acces, ori din cea mai apropiată încăpere.

Toate aceste aspecte arată că infractorii profită de orice vulnerabilitate a proprietarilor, căutând şi studiind existenţa unor bunuri sau valori, precum şi oportunitatea de a le sustrage.

În acest context, poliţiştii vor intensifica activităţile specifice de cercetare şi investigaţie în cauzele penale rămase în lucru, precum şi în vederea prevenirii comiterii altor fapte de acest gen, sens în care cetăţenii pot fi un partener important, fie şi numai prin asigurarea permanentă a uşilor şi ferestrelor locuinţelor, chiar şi atunci când se află la domiciliu.

Totodată vă reamintim că, în situaţia în care aveţi date şi indicii, sau numai suspiciuni, cu privire la comiterea oricărei fapte ilegale, puteţi contribui la prinderea infractorilor, dar şi la prevenirea repetării unor fapte similare şi evitarea păgubirii altor semeni sau chiar a dumneavoastră, prin apelarea numărului unic, gratuit, de urgenţă 112.

Sursa: IPJ Harghita
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.